• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.11.2023

18:28

RAT NA BLISKOM ISTOKU! IDF: Bela kuća: Prekid vatre; Netanjahu: Nema prekida, nastavljamo sa ratom

Shutterstock, Tanjug/AP/Ariel Schalit,

Vesti

RAT NA BLISKOM ISTOKU! IDF: Bela kuća: Prekid vatre; Netanjahu: Nema prekida, nastavljamo sa ratom

Podeli vest

Rat u Izraelu, 34. dan.

Netanjahu demantovao Belu kuću: Nema pauze

Pošto je Bela kuća objavila da je Izrael pristao na višečasovni prekid vatre u severnom pojasu Gaze svakog dana, kabinet premijera Benjamina Netanjahua saopštio je da se borbe nastavljaju i da neće biti prekida vatre bez oslobađanja talaca koje drži Hamas.

Izrael svakodnevno uvodi pauze u ratu. Humanitarna organizacija: A kakva je korist?

Najava Bele kuće da će Izrael započeti svakodnevne četvoročasovne humanitarne pauze u severnom pojasu Gaze nudi vrlo malo stanovnicima te oblasti, saopštila je međunarodna dobrotvorna organizacija.

SAD: Izrael će svakog dana praviti četvoročasovne humanitarne pauze

Izrael će započeti svakodnevne četvoročasovne humanitarne pauze u severnoj Gazi kako bi omogućio stanovnicima da se evakuišu, saopštila je Bela kuća.

U Gazi 18 od 35 bolnica prestalo s radom

Većina bolnica u Pojasu Gaze, odnosno 18 od 35, potpuno su prestale sa radom, saopštilo je danas palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali.
Ministarstvo zdravlja je navelo da je 71 odsto svih ustanova primarne zdravstvene zaštite zatvoreno zbog oštećenja ili nedostatka goriva za generatore električne energije, dodajući da su bolnice koje su i dalje otvorene ograničene u onome što mogu da obezbede i da postepeno zatvaraju svoja odeljenja, prenosi Si-En-En.
Medicinski kompleks Al Šifa, najveća medicinska ustanova u Gazi, zatvorio je šest operacionih sala ''zbog neadekvatnosti zaliha, uključujući gorivo''.
Američka medicinska sestra iz organizacije Lekari bez granica, Emili Kalahan, rekla je da je u Kan Junisu, gradu u kojem je radila usred rata pre nego što je napustila Gazu, živelo oko 35.000 interno raseljenih osoba.
''Bilo je dece sa velikim opekotinama na licu, po vratu, po svim udovima'', rekla je Kalahan, navodeći da, kako su bolnice sve preopterećenije, pacijenti se brzo otpuštaju u kampove koji nemaju pristup tekućoj vodi.
Kalahan je kazala da u jednom kampu ima 50.000 ljudi i četiri toaleta, kao i da stanovnici kampa imaju pristup vodi na dva sata svakih 12 sati.

 

Izraelska vojska:Ubijen komandant raketnih jedinica Hamasa


Izraelska vojska tvrdi da je ubila Ibrahima Abu-Magsiba, jednog od komandanta Hamasa, koji je bio odgovoran za rukovođenje jedinicama protivtenkovskih vođenih raketa (ATGM) te militantne grupe u centralnoj Gazi.

U zajedničkom saopštenju sa bezbednosnom agencijom Šin Bet, vojska je navela da je Abu-Magsib upravljao i izveo brojna lansiranja protivtenkovskim raketama na izraelske civile i vojnike, prenosi "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska je u odvojenom saopštenju navela da su snage mornarice danas napale Hamasove lansirne ATGM položaje u Pojasu Gaze.

 


 

 

 

Šok! U toku pregovori Izraela i Hamasa! Isplivali detalji mogućeg dogovora!

 

Izrael zauzeo ključno uporište Hamasa u Gazi

Izraelska vojska (IDF) je saopštila danas da je nakon 10 sati borbe zauzela važno uporište Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

IDF je navela da je zauzeto uporište poznato kao "predstraža 17", u zapadnoj Džabaliji, oko 4 kilometra severno od grada Gaze. Izraelski vojnici, kako se dodaje, borili su se protiv pripadnika Hamasa i Islamskog džihada "iznad zemlje i na podzemnoj ruti u toj oblasti".

Prema saopštenju, tokom borbi je ubijeno na desetine palestinskih militanata, a u njihovom vojnom kampu pronađeno je mnogo oružja i otkriveni su tunelski šahtovi, uključujući i jedan u blizini vrtića, koji vodi do "velike podzemne rute" IDF nije saopštio da li je bilo žrtava među izraelskim vojnicima u ovom napadu.

 

 

 

Sveopšti rat! Velika bitka Amerike i Sirije na Eufratu! Tuče teška artiljerija, Kurdi stali na stranu SAD-a!​
 

Visoke delegacije preko 50 zemalja u Parizu, na konferenciji za pomoć Pojasu Gaze

Visoki zvaničnici zapadnih i arapskih zemalja, Ujedinjenih nacija i nevladinih organizacija danas u Parizu učestvuju na konferenciji koja razmatra načine pomoći civilima u Pojasu Gaze, gde Izrael vodi rat sa militantima Hamasa.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je zatražio od strana "humanitarnu pauzu" u ratu, sazvao je konferenciju sa željom da se ona pozabavi rastućim potrebama opkoljene palestinske enklave, koje uključuju hranu, vodu, struju i gorivo, kao i medicinski materijal.

Očekuje se da će konferenciji prisustvovati delegacije preko 50 država, uključujući nekoliko evropskih zemalja, SAD i regionalnih sila poput Jordana, Egipta i zemalja Zaliva, saopštila je Jelisejska palata.

Ovom skupu prisustvuje i palestinski premijer Muhamed Štajeh,a Izrael nije poslao svoju delegaciju, saopšteno je iz francuskog predsedništva.
 

 

Počelo je! Amerika napala iranske snage u Siriji! Pentagon se hitno oglasio i otkrio šta se dešava!

 

Huti objavili snimak obaranja američkog drona MK-9

 

 

 

 

Erdogan pozvao na preduzimanje efikasnih koraka da se zaustavi Izrael

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da svet mora još glasnije da zahteva okončanje palestinsko-izraelskog sukoba i pozvao na preduzimanje "efikasnih koraka" da se Izrael zaustavi.

Erdogan se sastao sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim u Taškentu gde učestvuje na 16. samitu Organizacije za ekonomsku saradnju.

Tokom sastanka razgovaralo se o koracima koje je potrebno preduzeti za razvoj bilateralne saradnje između Uzbekistana i Turske, aktuelnim regionalnim i globalnim problemima, situaciji koju predstavljaju izraelski napadi na Pojas Gaze i naporima za isporuku humanitarne pomoći civilima", navodi se u saopštenju je iz kabineta turskog predsednika.

Erdogan je rekao da svet mora snažnije da digne svoj glas da bi se okončala izraelska okupacija Gaze i da "moraju biti preduzeti efikasni koraci da se Izrael zaustavi".

 

Protest u SAD

Više od 100 zaposlenih u američkom Kongresu skupilo se kako bi zahtevali prekid vatre u Gazi i položili cveće u čast poginulih u izraelskom bombardovanju.

 

Hamas izgubio kontrolu na severu Pojasa Gaze

Palestinski pokret Hamas izgubio je kontrolu na severu Pojasa Gaze, saopštio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), brigadni general Danijel Hagari.

- Danas vidimo da se oko 50.000 stanovnika Gaze preselilo sa severa Pojasa na jug. Oni shvataju da je Hamas izgubio kontrolu na severu Gaze i da je bezbednije mesto na jugu, području gde isporučuju lekove, hranu i vodu - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Izbornu volju građana nećete promeniti! SNS Niš odgovorio opoziciji: Zarad istine, ovo su zapisnici objavljeni na biračkom mestu (FOTO)
Izbori 2024

Izbornu volju građana nećete promeniti! SNS Niš odgovorio opoziciji: Zarad istine, ovo su zapisnici objavljeni na biračkom mestu (FOTO)

Povodom učestalih pritisaka i otvorenih napada koje predstavnici opozicionih lista na svojim konferencijama za novinare upućuju pravosuđu, kao nezavisnoj grani vlasti, Gradski odbor Srpske napredne stranke Niš poručuje - izbornu volju građana nećete promeniti plasiranjem laži o falsifikovanim zapisnicima, ma koliko puta ponovili i koliko god glasno to uzvikivali.

12.06.2024

18:47

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!
Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Milenko Jovanov oglasio se povodom vesti da je lider "Guz koalicije" i kradljivac toalet papira iz Skupštine Srbije, Đorše Stanković, po instrukcijama iz jedne Zapadne ambasade žestoko zapretio sudijama Višeg suda u Nišu da prekroje izbornu volju građana i obore izborne rezultate u tom gradu na jugu Srbije!

12.06.2024

14:42

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ko "deli sreću" odžačarima?
Pitam se, pitam

Ko "deli sreću" odžačarima?

Kragujevačkog odžačara koji decenijama “deli sreću” onima koji veruju da će im dan biti bolji kad ga sretnu, spazili smo na zanimljivom mestu, odakle neki odlaze veseli a drugi zabrinuti...

12.06.2024

19:25