• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

05.11.2023

18:18

Najamnje 700.000 Ukrajinaca u Nemačkoj živi od "socijale"! Imaju smeštaj i po 500 evra i ne pada im na pamet da nešto rade!

Pixabay

Vesti

Najamnje 700.000 Ukrajinaca u Nemačkoj živi od "socijale"! Imaju smeštaj i po 500 evra i ne pada im na pamet da nešto rade!

Podeli vest

Ukrajinske izbeglice koje žive u Nemačkoj nisu počele brže da pronalaze posao uprkos uslovima koje je vlada stvorila za njihovu integraciju u društvo, izvestio je u subotu Špigel.

Prema publikaciji, dok oko 700.000 Ukrajinaca prima „građanske beneficije" (Buergergeld), većina njih nema legalan posao u Nemačkoj. U izveštaju se citira okružni administrator u Nordhauzenu, u Tiringiji, Matijas Džendrike, koji je izjavio da je situacija sa zapošljavanjem ukrajinskih izbeglica možda pogoršana novim zakonom koji je stupio na snagu 1. juna prošle godine i omogućava im da primaju naknade za državljanstvo umesto tražitelja azila naknade.

Ukrajinske izbeglice koje žive u Nemačkoj sada dobijaju beneficije za građane (502 evra mesečno) umesto naknade za tražioce azila (410 evra) i od samog početka imaju pravo na stan umesto zajedničkog smeštaja. 

- Napravili su to previše lepim za njih - izjavio je Džendrike.

Joahim Valter, upravnik okruga u oblasti Tubingen u Baden-Virtembergu, izjavio je za časopis da je „spremnost izbeglica iz Ukrajine da rade značajno opala sa prelaskom na beneficije građana", napominjući da ovi uslovi „ne moraju nužno da ohrabruju ljude na posao."

Prema rečima načelnice Savezne agencije za zapošljavanje (BA) Andree Nales, stopa zaposlenosti Ukrajinaca koji su otišli u Nemačku od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine iznosi 19%. Prema podacima informativne službe Mediendienst Integration, broj ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj je 30. septembra iznosio 1.099.905.

U oktobru je nemački ministar rada Hubertus Hajl predstavio inicijativu "turbo posao" kako bi ukrajinskim izbeglicama olakšao pronalaženje posla. Očekuje se da će Ukrajinci koji su sposobni za rad i dobijaju beneficije za državljanstvo morati da posećuju centar za zapošljavanje svakih šest nedelja, dok će ovaj biti aktivniji u dogovaranju ponuda za njih. Beneficije mogu biti smanjene ako se izbeglice ne povinuju.

Dok Zapad nastavlja da pruža vojnu pomoć Kijevu, produžavajući sukob sa Rusijom, Ukrajinci koji beže od rata suočavaju se sa problemima da ostanu u evropskim zemljama.

Poljska možda neće odobriti socijalnu pomoć ukrajinskim građanima sledeće godine, izjavio je portparol vlade Pjotr Miler, koji je objasnio da „ništa nije trajno". 

Irski premijer Leo Varadkar izjavio je da vlada treba da "preduzme mere koje će usporiti broj" pristiglih ukrajinskih izbeglica, zbog izveštaja da smeštaj ponestaje.

Prema Svisinfo-u, švajcarska vlada je objavila plan da ponudi finansijsku pomoć za ukrajinske izbeglice koje napuste zemlju, koja se kreće od oko 1.000 do 4.300 dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ako Zelenski uradi ovo, sve je gotovo! Putinovu stravičnu odmazdu osetiće ceo svet! Poljaci digli uzbunu, nismo spremni za ono što dolazi!
JEZIVO

Ako Zelenski uradi ovo, sve je gotovo! Putinovu stravičnu odmazdu osetiće ceo svet! Poljaci digli uzbunu, nismo spremni za ono što dolazi!

Još više zapadnog oružja neće pomoći komandantu ukrajinskih oružanih snaga, Valeriju Zalužnom, da postigne uspeh za Ukrajinu, jer Rusija ima moćan vojni potencijal, a jedino rešenje za preokret na frontu je da zapadni oficiri preuzmu rukovanje oružjem, rekao je penzionisani poljski general-major Boguslav Paček, u intervjuu za radio „RMF FM“.

05.11.2023

16:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija