• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.10.2023

08:33

Drama! Sprema se nezapamćeno krvoproliće! Hezbolah potvrdio najgore sumnje, Izrael ovo neće oprostiti!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Drama! Sprema se nezapamćeno krvoproliće! Hezbolah potvrdio najgore sumnje, Izrael ovo neće oprostiti!

Podeli vest

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je danas odgovornost za raketni i artiljerijski napad na spornu teritoriju Golanske visoravni, koja je pod kontrolom Izraela.

Iz Hezbolaha su naveli da su gađali tri mete na delu zemlje koji je Izrael okupirao 1967. godine, a koji Liban smatra svojim, prenosi Rojters.

Izraelska vojska (IDF) saopštila je ranije da je počela da izvodi artiljerijske udare na mete u Libanu, nakon što je sa teritorije te zemlje u pravcu Izraela ispaljeno više minobacačkih granata.

Učešće Hezbolaha komplikuje položaj izraelskih oružanih snaga, ali samo na kratko. Dugoročno, ovaj napad bi izraelska vlada iskoristila da se konačno izbori sa pretnjom Hezbolaha.

Zbog veze između Hamasa (i Hezbolaha) i Teherana, izraelski i zapadni mediji već spekulišu da li će ovaj napad izazvati izraelsku osvetu Iranu. Izrael godinama poziva na intervenciju protiv Teherana zbog razvoja nuklearnog oružja, ali i zbog podrške teroristima. Uz Hamas i Hezbolah, Iran takođe snažno podržava Hute u Sudanu, koji direktno ugrožavaju bezbednost Saudijske Arabije.

Podsetimo, šiitsku proiranska formalno paravojna formacija Hezbolah nalazi se u Libanu. Ona je nastala kao odgovor na ulazak Izraela u južni Liban. Od 2006. vojna snaga grupe je značajno porasla, do te mere da je njeno paravojno krilo postalo moćnije od libanske armije. Hezbolah je opisan kao „država u državi“  i izrastao je u organizaciju sa sedištima u libanskoj vladi, radio i satelitskom TV stanicom, socijalnim službama i velikim vojnim raspoređivanjem boraca izvan granica Libana. Grupa trenutno dobija vojnu obuku, oružje i finansijsku podršku od Irana i političku podršku od Sirije.

O mogućoj umešanosti Irana u današnji napad Hamasa na Izrael govorilo se juče u jednoj od objava na društvenoj mreži X, u kojoj se navodi da uspeh Rusije u Ukrajini ohrabrio Iran da krene u akciju.

"Iran ima za cilj konfrontaciju sa Izraelom i SAD. Uspeh Rusije u Ukrajini ohrabruje Iran da zaustavi deceniju neprijateljske američke spoljne politike na Bliskom istoku. Bankrotirana američka vlada je upravo pozvana u još jedan rat. Izabrano vreme je odgovarajuće. Američka vlada je prinuđena da štampa trilione dolara dok se bori da podmiri novi dug. Još jedan rat bi doveo do značajnog povećanja inflacije i ubrzanog ekonomskog pada SAD", navodi se u objavi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!
Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Milenko Jovanov oglasio se povodom vesti da je lider "Guz koalicije" i kradljivac toalet papira iz Skupštine Srbije, Đorše Stanković, po instrukcijama iz jedne Zapadne ambasade žestoko zapretio sudijama Višeg suda u Nišu da prekroje izbornu volju građana i obore izborne rezultate u tom gradu na jugu Srbije!

12.06.2024

14:42

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ovo se ne viđa često! Turci bodre Dušana Silnog! (VIDEO)
EURO 2024

Ovo se ne viđa često! Turci bodre Dušana Silnog! (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije održaće danas prvi trening u Augzburgu pred start Evropskog prvenstva. Veliki broj navijača dočekao je “orlove”, a interesantno je da je manja grupa navijača turskog Fenerbahčea doputovala u trening centar srpskog tima, kako bi pružili podršku Dušanu Tadiću!

12.06.2024

17:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ko "deli sreću" odžačarima?
Pitam se, pitam

Ko "deli sreću" odžačarima?

Kragujevačkog odžačara koji decenijama “deli sreću” onima koji veruju da će im dan biti bolji kad ga sretnu, spazili smo na zanimljivom mestu, odakle neki odlaze veseli a drugi zabrinuti...

12.06.2024

19:25