• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.10.2023

13:52

Šok na noćnom frontu! Ukrajinski vojnici u trenutku postali nevidljivi - Kijev se domogao moćnog oružja?! (FOTO, VIDEO)

Printskrin Youtube/the sun

Vesti

Šok na noćnom frontu! Ukrajinski vojnici u trenutku postali nevidljivi - Kijev se domogao moćnog oružja?! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Ukrajina je na osnovu koordinacione platforme Brejv1 (Brav 1) razvila superzaštitu od ruskih termalnih kamera i dronova koji poseduju takve kamere.

 

Jahu njuz prenosi navode Ukrajinske pravde da je ovaj štit predstavio Mihailo Fedorov, zamenik premijera Ukrajinre zadužen za inovacije i ministar za digitalnu transformaciju.

- Ovaj plašt blokira toplotnu radijaciju i čini da borci postanu nevidljivi za neprijatelja - kazao je Fedorov.

On je objasnio da je primena moguća u slučaju snajperista i pripadnika jedinica za specijalne operacije koji obavlaju borbene zadatke.

Navodi se da je ovaj izum kompaktan i lak, pošto mu je težina do 2,5 kilograma, a plašt pruža veliku zaštitu i od kiše i mokrog snega. Pored toga, plašt nije zapaljiv i štiti vojnika od visokih temperatura. Navodi se da su njegovi uzorci već uspešno testirani na terenu.

 

 

- Plašt nevidljivosti je samo jedna od stvari koje se razvijaju sa ciljem spasavanja života naših vojnika na frontu. Potrebno nam je još više - poručio je Fedorov.

Britanski San objavio je na svom Jutjub kanalu prikaz ove nove tehnologije, ali je naveo da još uvek ne može da potvrdi verodostojnost snimka.

Podsetimo, eksperti ruske Vojne akademije za radiološku, hemijsku i biološku zaštitu proizveli su poseban troslojni materijal u vidu ogrtača koji može u potpunosti da sakrije siluetu vojnika, piše u dokumentu koji je predstavljen na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2023".

"Ova vrsta materijala omogućava da termografske kamere ne prepoznaju vojnika, kao ni dronovi koji koriste infracrvene kamere", navodi se u dokumentu.

 

 

Sastoji se od tri sloja: unutrašnjeg sloja koji odbija infracrveno zračenje od tela, srednjeg sloja koji upija to zračenje i spoljnog sloja koji reflektuje infracrveno zračenje iz spoljne sredine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12