• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

16.09.2023

19:51

Sve miriše na rat! Stvara se savez država Sahela: Niger i još dve zemlje potpisali povelju

Shuterstock,Epa

Vesti

Sve miriše na rat! Stvara se savez država Sahela: Niger i još dve zemlje potpisali povelju

Podeli vest

Mali, Burkina Faso i Niger potpisali su povelju o stvaranju saveza država Sahela

Lideri Malija, Burkine Faso i Nigera potpisali su povelju o uspostavljanju saveza država Sahela kako bi „stvorili arhitekturu kolektivne odbrane“, rekao je prelazni predsednik Malija, pukovnik Asimi Goita na svom nalogu na društvenim mrežama Ks (ranije Tviter ) .

- Potpisao sam danas sa šefovima država Burkine Faso i Nigera Povelju Liptako-Gourma, kojom se uspostavlja Alijansa država Sahela sa ciljem stvaranja arhitekture kolektivne odbrane i uzajamne pomoći za dobrobit našeg naroda - napisao je Goita.

Vojska u Maliju uhapsila je privremenog predsednika Ba Ndaua i premijera Moktara Uana 24. maja 2021. i prevezla ih u vojnu bazu Kati u blizini glavnog grada Bamaka . Potpredsednik Asimi Goita je tada saopštio da je razrešio dužnosti predsednika i premijera zbog kršenja povelje o prelaznom periodu. Vojni savet na čelu sa Goitom preuzeo je kontrolu nad zemljom i najavio nameru da održi predsedničke i parlamentarne izbore 2022. godine, ali su vlasti tada odlučile da izbore odlože za kasniji datum iz bezbednosnih razloga.

 

 

Krajem septembra 2022. mediji su objavili da je grupa vojnika u Burkini Faso, predvođena kapetanom Ibrahimom Traoreom, objavila smenu šefa prelazne vlade zemlje, potpukovnika Paul-Henri Sandaogo Damiba, suspenziju ustava i raspuštanje vlade. Damiba je najavio spremnost da dobrovoljno podnese ostavku ako pobunjenici ispune nekoliko uslova.

Krajem jula, nigerska vojska je u govoru na nacionalnoj televiziji saopštila da je predsednik Mohamed Bazum smenjen, granice zatvorene i da je proglašen policijski čas. Komandant predsedničke garde, general Abdurahman Čiani, pojavio se na državnoj televiziji Nigera kao šef Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine, kojeg su formirali učesnici puča.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija