• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

10.09.2023

10:03

Hitlerova taktika! Kijev zgrozio planetu, "Folksšturm" Zelenskog bačen u borbu, svima je jasno šta sada sledi!

Bundesarchiv, Blid/Telegram/reuters

Vesti

Hitlerova taktika! Kijev zgrozio planetu, "Folksšturm" Zelenskog bačen u borbu, svima je jasno šta sada sledi!

Podeli vest

Nakon poslednjeg proboja Oružanih snaga Ukrajine u Rabotinu sledi kolaps linija ukrajinske vojske, rekao je bivši obaveštajni oficir američke vojske Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal Gegenpol.

- Ukrajinska armija je na ivici kolapsa. Čim ubace svoje strateške rezerve u ovaj poslednji prodor u blizini sela Rabotino u Zaporožju, kojeg će po svemu sudeći Rusi zaustaviti, više neće imati čime da ratuju - rekao je ekspert.

Prema njegovom mišljenju, ukrajinska vojska sada preduzima očajničke mere.

- Oni trenutno koriste poslednje rezerve, Folksšturm, stare, mlade, slabe, nedovoljno obučene, bez poznavanja taktike, bez znanja o opremi koju su pozvani da koriste. Oni su nasumično bačeni u borbu protiv ruske vojske, koja je veoma dobro obučena i veoma dobro opremljena - zaključio je ekspert.

Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku sa rukovodstvom oružanih snaga rekao da je ukrajinska vojska izgubila više od 66 hiljada ljudi i 7.600 komada oružja od početka ofanzive.

Folksšturm

Podestimo, Folksšturm je bila nemačka narodna milicija tokom završnih meseci Drugog svetskog rata. Osnovan je po naređenju Adolfa Hitlera 18. oktobra 1944, i regrutovao je muškarce između 16 i 60 godina koji već nisu regrutovani u neku vojnu jedinicu.

Planovi da se oformi Folkšturm u istočnoj Nemačkoj, kao poslednja mera da se podigne borbena snaga, su potekli od generala Hajnca Guderijana 1944. godine. Kako je Vermahtu nedostajalo ljudstva kako bi zaustavio sovjetsko napredovanje, muškarci koji su radili na poslovima koji nisu proglašeni neophodnim ili koji su ranije proglašeni nesposobnim za vojnu službu su mobilisani.

Foto: Bundesarchiv, Bild 146-1971-033-15 / CC-BY-SA 3.0

 

Kada bi jedinice završile svoj trening i dobile naoružanje, članovi su polagali zakletvu Hitleru, i slati u borbu. Nemačka je imala obavezno služenje vojnog roka pa su mnogi muškarci više generacija već ranije prošli barem osnovnu vojnu obuku kada su služili u Rajhsveru, a mnogi su bili i veterani iz Prvog svetskog rata. Bilo je planirano da se jedinice Folksšturma koriste samo u svojim oblastima ali su mnoge jedinice slate direktno na front. Ove jedinice su najviše korišćene tokom bitke za Berlin, u kojoj je Folksšturm učestvovao u borbama u mnogim delovima grada. Ova bitka je bila posebno pogubna za odrede Folksšturma, jer su se mnogi pripadnici borili do smrti iz straha da ih ne zarobe Sovjeti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!
Live TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!

U nedelju su izbori koji su lokalni, ali je njihov karakter i značaj daleko veći. Ako uzmemo u obzir šta smo sve u poslednjih nekoliko meseci gledali: formiranje raznih pokreta koji su antidržavni, onda ovo nije priča o tome da biramo vlast u nekim opštinama, nego je pitanje da li će neki faktori ući u institucije. Gosti "Info večeri" bili su predsednik opštine Čukarica, Srđan Kolarić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i presednik opštine Savski Venac Miloš VIdović.

29.05.2024

22:23

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija