• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Dailymail

06.09.2023

15:27

"Imam ga, pucaj"! Ukrajinci oborili moćni "Aligator" kod Rabotine, nastradao pilot (VIDEO)

printscreen

Vesti

"Imam ga, pucaj"! Ukrajinci oborili moćni "Aligator" kod Rabotine, nastradao pilot (VIDEO)

Podeli vest

Ovo je trenutak kada su ukrajinske trupe oborile ruski helikopter uz povike „Imam ga!“

Laserski navođeni prenosni protivvazdušni sistem RBS-70, koji je isporučila Švedska, oborio je helikopter Ka-52 Aligator u blizini sela Robotine u regionu Zaporožja, za koje Ukrajina tvrdi da je oslobodila dok se nastavlja kontraofanziva.

Ovo se dogodilo kada je istaknuti američki istraživački centar objavio da je skoro 50 elitnih vojnika Vladimira Putina ubijeno u jednom danu.

Smatra se da su ukrajinske trupe prikovale neke od ruskih elitnih vojnika u Donjecku, sprečivši ih da se premeste na ključni deo linije fronta, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISV).

Oko 49 vojnika 7. VDV divizije ubijeno je u jednom danu u borbama u blizini sela Staromajorske, a ruski komandanti navodno nisu nadgledali izvlačenje tela, saopštio je američki istraživački centar, pozivajući se na ruskog vojnog blogera koji je navodno postavio audio-snimak. od ruskog vojnika.

 

 

Na snimku napada na helikopter čuje se borac kako viče 'Pucaj!', a nekoliko sekundi kasnije nakon što je okidač pritisnut, likujući glas viče: "Imam ga!" praćeno psovkama.

Može se videti kako dim kulja iz letelice, koju Kremlj pozdravlja kao „najbolju helikoptersku letelicu na svetu“, dok se čini da se deo odvaja od trupa pre nego što se savija u zaron i udari o tlo.

Na drugom snimku se vidi kako letelica gori u polju sa crnim dimom koji se nadvija u nebo. Drugi ruski helikopter - za koji se smatra da je Mil Mi-28 - sleće blizu olupine i izgleda da pregleda štetu pre nego što odleti.

Vojni bloger Kiril Fedorov tvrdi da pilot Ka-52 Aligator „nije mogao da napusti letelicu i herojski je poginuo“.

Kanal Var Gonzo Telegram, koji je objavio snimak Ka-52 u plamenu u polju, izvestio je: „Odmah nakon pada helikoptera na lice mesta pomerio se Mi-28, koji je pregledao područje, utvrdio lokaciju preživeli i poslao signal za evakuaciju.

„Ubrzo kasnije, transportni helikopter je sleteo na teren i pokupio pilota.“

Snimak Ka-52 prati prošlomesečno obaranje u kojem je pilot pobegao živ.

Ka-52 Aligator je neobičan za helikopter jer ima katapultirujuće sedište, a prijavljeno je da je pilot uspešno izašao iz aviona koristeći ovu funkciju.

Visoko manevarski avion može da uništi oklopne kopnene ciljeve kao što su tenkovi, vazdušni ciljevi male brzine i osoblje na prvoj liniji fronta.

Ukupno 42 ruska Ka-52 Aligatora uništena su ili oštećena od februara prošle godine, navodi se na sajtu za analizu obaveštajne odbrane Oriks.

U junu je pukovnik Jurij Ignat, portparol ukrajinskog vazduhoplovstva, umanjio značaj pretnje od ruskih jurišnih helikoptera tokom kontraofanzive, insistirajući: „Ka-52 apsolutno nije helikopter koji uspostavlja nadmoć u vazduhu.“

Takođe je tvrdio da to nije isporučilo „onu vrstu vatrene moći koja je odlučujuća na bojnom polju“.

Juče postavljeni geolocirani snimci pokazuju kako ruske snage napadaju ukrajinske položaje severozapadno i zapadno od Robotina, što ukazuje da su ukrajinske snage napredovale u oblast u blizini naselja za koje su ruske snage ranije tvrdile da kontrolišu, navodi ISV u svom dnevnom ažuriranju.

Ukrajina tvrdi da je oslobodila Robotin, oko 10 kilometara južno od grada Orihiva na liniji fronta u regionu Zaporožja.

Ruski zvaničnik priznao je da su moskovske snage napustile Robotajn, više od nedelju dana nakon što je Kijev objavio svoje ponovno zauzimanje.

Jevgenij Balicki, najviši zvaničnik u regionu Zaporožja postavljen u Moskvi, rekao je u televizijskom intervjuu da se ruska vojska povukla iz, kako je rekao, taktičkih razloga.

- Ruska vojska je napustila taktički napuštena ovo naselje jer ostati na goloj površini kada nema načina da se potpuno ukopa... generalno nema smisla. Stoga je ruska vojska krenula u brda“, rekao je on, a prenosi RBC.

Rusija ranije nije priznala gubitak Robotajna, čije je ponovno zauzimanje Ukrajina objavila 28. avgusta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mr Dragan D

pre 8 meseci

Znate li jednu sitnicu. Ka-52 ima dva člana posade. Tek toliko i za vas i za ove nezavisne sa zapada

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija