• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.08.2023

19:38

Od kriminalca i prodavca hot-dogova, do vođe ozloglašenog "Vagnera": Ko je bio Jevgenij Prigožin?

Shutterstock/printscreen

Vesti

Od kriminalca i prodavca hot-dogova, do vođe ozloglašenog "Vagnera": Ko je bio Jevgenij Prigožin?

Podeli vest

U Tverskoj oblasti pao je privatni avion Embraer Legacy koji je putovao na relaciji Moskva-Sankt Peterburg, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije. Navodno na spisku putnika bio je i vođa "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

Jevgenij Prigožin (62), kao osnivač "Vagnera", poznat je svetskoj javnosti od 2014, kad je ta grupa nastala. Međutim, malo je poznata njegiva biografija pre toga.  

Prema dostupnim informacijama, u mladosti, za vreme SSSR, bio je kriminalac, koji se bavio prostitucijom i uličnom pljačkom. Zbog tih pljački je 1980. osuđen na 13 godina robije, a ležao je tri godine manje, do 1990.

Po izlasku sa robije krenuo je da se bavi prodajom hot dogova u Sankt Peterburgu, a posao je toliko dobro išao da jeubrzo bio suvlasnik i jednog lanca supermarketa. Godine 1995. platio je jednom iskusnom britanskom hotelijeru da mu vodi njegov prvi restoran Staru carinarnicu na ostrvu Vasiljevski u Sankt Peterburgu.

Foto: Tanjug

Jevgenij Prigožin

U početku je restoran zapošljavao striptizete kao način da okupi klijentelu, ali se ubrzo pročulo da je hrana odlična i da su striptizete otpuštene. Tu su volele da jedu pop zvezde i biznismeni, kao i tadašnji gradonačelnik Sankt Peterburga Anatolij Sobčak, koji je ponekad dolazio sa svojim zamenikom Vladimirom Putinom.

Prigožin je tako polako ulazio u "visoko društvo", te je radio keteringe za razne kulturne događaje i bankete viđenijih Rusa. Nakon što je Putin postao predsednik, često je voleo da goste povede u svoj rodni Petrograd, te je sa njima svraćao i u Staru carinarnicu.

Prigožin je, takođe, raio ketering za zvanične prijeme u Kremlju, zbog čega je i dobio nadimak Putinov kuvar. To i druga poznanstva su omogućila Prigožinu da dobije unosne ugovore o snabdevanju škola i vojske hranom. Njegova firma "Konkordija" bavila se i još i konsaltingom i menadžmentom. 

Tako je bilo sve do 2014, kad je uz pomoć Dmitrija Utkina napravio "Vagner". Njihovi borci pojavili su se u uniformama bez oznaka na krimu, kad se to poluostrvo pripajalo Rusiji, a ubrzo zatim se pročulo za privatnu armiju prigožina. Ona je angažovana i u Siriji, kao i u Africi, a sada i u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija