• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Militarywatch

17.08.2023

23:01

Procureo tajni izveštaj o padu britanskog F-35! Avion je "krš", potrebno je napraviti najmanje 46 izmena!

Foto DVIDS USN Specialist 3rd Class Jeff D. Kempton

Vesti

Procureo tajni izveštaj o padu britanskog F-35! Avion je "krš", potrebno je napraviti najmanje 46 izmena!

Podeli vest

Nakon gubitka F-35B britanske kraljevske mornarice koji je delovao u Sredozemnom moru u novembru 2021. godine, istraga o incidentu pokrenula je ozbiljna pitanja u vezi sa bezbednošću operacija zbog korišćenja ovog aviona.

U izveštaju istrage od 148 stranica, piše Militarywatch, zaključeno je da se jedan od otvora za usisavanje vazduha lovca, dizajniran da zaštiti njegov motor F135 od stranih predmeta, zaglavio u usisniku za vazduh što je smanjilo snagu motora za najmanje 17 procenata kada je lovac počeo da poleće. To je rezultiralo padom u more. 

Istraga je istakla višestruke nedostatke u vezi sa načinom na koji je F-35 funkcionisao i preporučio da se izvrši 46 izmena. Istaknuta je sigurnost osoblja, oprema i upravljanje resursima. Dokument je pozvao na bolje razumevanje među komandantima „bezbednosnih i bezbednosnih zahteva za platformu pete generacije, 

Izveštaj je dalje pokrenuo ozbiljna pitanja u vezi sa tim da li je jedina britanska eskadrila F-35 na frontu, 617 eskadrila, bila u potpunosti spremna za raspoređivanje složenih stelt aviona, naglašavajući da se jedinica „suočila sa većim operativnim tempom nego što je bila pripremljena, kao što je težila Udarna grupa Carrier Strike Group na osnovnu brzinu letenja koja je povezana sa takozvanim operacijama prenapona.

- Uočen je visok nivo umora britanskog osoblja koje koristi F-35, uz smanjene mogućnosti za svež vazduh i rekreaciju i nedostatak rutinskog pristupa spoljnom prostoru koji su među faktorima koji doprinose tome. Nije izvršen ni potreban nivoe obuke za operacije na moru - stoji u izveštaju. 

Izveštaj dolazi pošto je više zemalja imalo ozbiljnih poteškoća da se prilagode operacijama F-35.To je letelica koji ima otprilike 800 nedostataka u performansama, jer se sve više problema i dalje otkriva. 

Značajan deo je i izveštaj iz istrage američkog ratnog vazduhoplovstva objavljen u junu koji pokazuje da se F-35 u nesreći u vazduhoplovnoj bazi Hil u Juti 19. oktobra 2022. srušio. zbog problema sa softverom , zbog čega pilot nije mogao da prekine sekvencu sletanja.  

London je, podsetimo, prvi korisnik američkog F 35,  ali Britanija je napravila brojne porudžbe na račun aviona. Ipak, zbog  spore isporuke aviona, Kraljevska mornarica je bila primorana da rasporedi gostujući kontingent F-35B američkog marinskog korpusa za operacije nosača, iako britanski nosači baš kao i sami F-35 često nisu bili u stanju da rade zbog nedostaka. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12