• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

09.08.2023

08:48

Zapad ovo nije očekivao! Novi uspeh Rusije i Kine šokirao sve, objavljeni neverovatni podaci!

EPA

Vesti

Zapad ovo nije očekivao! Novi uspeh Rusije i Kine šokirao sve, objavljeni neverovatni podaci!

Podeli vest

Trgovinski promet između Rusije i Kine u periodu od januara do jula porastao je za 36,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao 134,1 milijardu dolara, saopštila je Generalna uprava carina Kine.

Kako se navodi, izvoz iz Kine u Rusku Federaciju je za sedam meseci porastao za 73,4 odsto i iznosi oko 62,54 milijarde dolara, dok je isporuka iz Rusije u Kinu povećana za 15,1 odsto i iznosi 71,559 milijardi dolara.

U julu je trgovinski promet između dveju zemalja dostigao 19,488 milijardi dolara. Rusija je u Kinu uvezla robu u vrednosti od 9,208 milijardi dolara, a Kina u Rusiju u vrednosti od 10,280 milijardi dolara.

Na kraju 2022. godine trgovinska razmena između Moskve i Pekinga porasla je za 29,3 odsto i iznosila je rekordnih 190,271 milijardu dolara.

Ranije su lideri Rusije i Kine ranije postavili cilj da udvostruče trgovinski promet sa 100 milijardi dolara godišnje na 200 milijardi dolara do 2024. godine. 

Nakon razgovora lidera, koji su održani u Pekingu 4. februara 2022. godine, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je kineski predsednik Si Đinping postavio novi cilj za povećanje bilateralne trgovine – 250 milijardi dolara godišnje.

Trgovina između Rusije i Kine

Najveći deo robe koja se uvozi iz Ruske Federacije u Kinu su nafta, prirodni gas i ugalj. Ostali ključni uvozi uključuju bakar i bakarnu rudu, drvo, gorivo i morske plodove. 

Kina u Rusiju izvozi širok spektar proizvoda, od kojih značajan udeo čine pametni telefoni, industrijska i specijalizovana oprema, igračke, cipele, vozila, klima uređaji i računari. Osim toga, Kina snabdeva rusku stranu i važnim strateškim sirovinama kao što je germanijum.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u ponedeljak u telefonskom razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim da se bilateralna saradnja u trgovini i energetici uspešno razvija zahvaljujući prijateljstvu i međusobnom poverenju. Prema njegovim rečima, u sadašnjoj fazi najvažnije je u radu vlada Kine i Rusije da se u delo sprovedu važni dogovori koji su postignuti na najvišem nivou.

Trgovinski promet između Ruske Federacije i Kine u 2021. godini porastao je za 35,8 odsto, na 146,88 milijardi dolara, au 2022. povećan je za 29,3 odsto, na rekordnih 190 milijardi dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31