• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

29.07.2023

13:35

Amerikanci besni, situacija u Nigeru nije pod njihovom kontrolom, oglasio se Blinken!

Tanjug/AP

Vesti

Amerikanci besni, situacija u Nigeru nije pod njihovom kontrolom, oglasio se Blinken!

Podeli vest

Državni sekretar SAD Entoni Blinken zatražio je danas momentalno oslobađanje svrgnutog predsednika Nigera,Mohameda Bazuma i povratak demokratskog poretka u zemlji, upozorivši da od toga zavisi hoće li biti nastavljena dalja pomoć SAD.


Blinken je istakao da ekonomsko i bezbednosno partnerstvo SAD i Nigera, vredno stotine miliona dolara, zavisi od demokratske vlade i ustavnog poretka koji su narušeni poslednjih dana.

Pre vojnog puča, Niger se smatrao najvećim i najstabilnijim saveznikom Zapada u nestabilnom podsaharskom regionu zapadne Afrike, prenosi Rojters.

U razgovoru sa novinarima u Brizbejnu u Australiji Blinken je samo potvrdio da je telefonom razgovarao sa svrgnutim predsednikom Bazumom, bez drugih detalja.

- Pomoć Amerike Nigeru je ugrožena zbog puča i to jedan od razloga zašto mora biti vraćen demokratski poredak u Nigeru - rekao je Blinken.

Lideri vojnog puča u Nigeru proglasili su u petak generala Abdurahamana Tijanija za šefa države i potvrdili da je Bazum zbačen, u sedmom vojnom preuzimanju vlasti u regionu Zapadne i Centralne Afrike u manje od tri godine, preneo je ranije Rojters.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija