• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

22.07.2023

23:00

"Nije dobro!" Zapadni stručnjaci otišli na front da vide gde je Ukrajincima zapelo - ostali zapanjeni onim što Rusi rade!

EPA

Vesti

"Nije dobro!" Zapadni stručnjaci otišli na front da vide gde je Ukrajincima zapelo - ostali zapanjeni onim što Rusi rade!

Podeli vest

Grupa vojnih analitičara nedavno je otputovala na prve linije fronta kako bi izbliza pogledala najbrutalniji kopneni rat u Evropi u nekoliko generacija. Provodeći vreme sa ukrajinskim trupama, jedan od njih se vratio i objasnio zašto kontraofanziva napreduje sporije nego što su neki očekivali.

 

Franc-Stefan Gejdi, istraživač s Instituta za međunarodne strateške studije i Centra za novu američku bezbednost, sa grupom kolega obišao je front u Ukrajini i na svom Tviteru izneo svoje viđenje situacije.

Prema njegovim rečima, ukrajinski vojnici povremeno pokazuju vrlo slabo taktičko delovanje i nedostatak koordinacije među jedinicama. Dodatni problemi su velika birokratija, unutrašnje trzavice i zavisnost od sovjetskog mentaliteta u razmišljanja. Problem je i to što Rusi pružaju vrlo jak otpor, kao i činjenica da je velika teritorija na linijama dodira minirana.

Zašto je kasetna municija "ključna"?

Gejdi kaže da ne postoji pojedinačan razlog za spori napredak na terenu, poput sporog dotoka oružja, uključujući dugometnu municiju i opremu za razminiravanje.

"To mišljenje ne dele oni s kojima smo razgovarali, a koji su direktno u borbama na frontu", smatra američki stručnjak koji je s kolegama posetio ratište na istoku i jugu zemlje, na području Zaporožja i Donbasa.

"Takva poseta daje vam puno novih saznanja koje ne možete da dobijete u studijama na daljinu", objašnjava Gejdi na tviteru.

Za početak, bitke koje se trenutno vode su pešadijske bitke. Napredak se meri u metrima, a ne kilometrima upravo zbog smanjene mobilnosti. Oklopne jedinice retko nastupaju zbog manjka manevarskog prostora. Razlog je nedostatak opreme za razminiravanje, vazdušne podrške i dalekomentog sistema, smatra Gejdi.

On zaključuje da ukrajinski vojnici još nisu savladali kombinovane vojne operacije velikog opsega, a to ometa napade i glavni je razlog sporog napredovanja. Zato su ukrajinske snage prešle na ratovanje iscrpljivanjem, a zbog toga je kasetna municija ključna. Minska polja su problem poznat mnogim posmatračima, piše Gejdi, ali to ne smatra glavnim razlogom usporenog napredovanja.

 

 

Rusi racionalno troše zalihe

Ukrajinske snage nemaju sistemski princip rastakanja ruskih snaga koji Gejdi smatra ključnim, uz "možda" uništavanje ruskog morala. To bi jedino moglo dovesti do raspada ruske odbrane. Ako do toga dođe, sukob će se nastaviti kao bitka iscrpljivanja, a ljudi će ginuti. Ukrajinska strana će morati pomalo da dovlači rezervne snage na front.

Prema Gejdijevoj proceni, ograničeni su pokazatelji sistemski dubokih borbi koje potkopavaju rusku komandu i municiju. Rusi su racionalni sa zalihama, ali municije zapravo imaju dovoljno, a dobro stoje i s nadzorom i izviđačkim operacijama. Za sada nisu imali potrebe da šalju na front operativne rezerve kako bi odbili ukrajinske napade, piše Gejdi, dodajuči da postoje pokazatelji da napadi sistemima HIMARS imaju smanjen učinak.

Ruske jedinice imaju dobre sposobnosti da zadrže ukrajinske snage, ali kvalitet njihovih snaga varira.

Iscrpljivanje ih teško pogađa, ali dobro brane svoje pozicije, prema rečima Ukrajinaca s kojima su razgovarali Gejdi i kolege. Rusi štede svoje artiljerijske kapacitete. Međutim, na jugu su i dalje nadmoćni u pogledu višecevnih bacača.

U ovom trenutku, Ukrajnici nisu samo u fazi ispipavanja terena, smatra Amerikanac i navodi da je apsolutno sigurno da je Maskov Starlink ključan za ukrajinsku komandu. Od pozitivnih stvari na terenu, američki istraživač navodi visok moral vojnika i kvalitetni oficirski kadar.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Izbornu volju građana nećete promeniti! SNS Niš odgovorio opoziciji: Zarad istine, ovo su zapisnici objavljeni na biračkom mestu (FOTO)
Izbori 2024

Izbornu volju građana nećete promeniti! SNS Niš odgovorio opoziciji: Zarad istine, ovo su zapisnici objavljeni na biračkom mestu (FOTO)

Povodom učestalih pritisaka i otvorenih napada koje predstavnici opozicionih lista na svojim konferencijama za novinare upućuju pravosuđu, kao nezavisnoj grani vlasti, Gradski odbor Srpske napredne stranke Niš poručuje - izbornu volju građana nećete promeniti plasiranjem laži o falsifikovanim zapisnicima, ma koliko puta ponovili i koliko god glasno to uzvikivali.

12.06.2024

18:47

Vesti

TV

Kakva sramota! Promocija lažne države usred Beograda, pa još na Vidovdan! "Mirdita, dobar dan" finansirale strane fondacije da bi se rugali Srbima u lice!
Live TV

Kakva sramota! Promocija lažne države usred Beograda, pa još na Vidovdan! "Mirdita, dobar dan" finansirale strane fondacije da bi se rugali Srbima u lice!

Šiptarski festival koji promoviše lažnu državu Kosovo održaće se u Beogradu, na Vidovdan 28. juna. Ovaj festival pod nazivom "Mirdita, dobar dan" finansira fondacija Rokfeler. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je novinarka političke rubrike "Informera" Dejana Kljajić. U program se, putem vajber poziva uključila i ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski.

13.06.2024

10:30

Milo Đukanović postaje zamenik generalnog sekretara NATO-a? Da li je ovo način da se kriminalac spasi zatvora? (VIDEO)
Live TV

Milo Đukanović postaje zamenik generalnog sekretara NATO-a? Da li je ovo način da se kriminalac spasi zatvora? (VIDEO)

U toku je priprema inicijative za kandidovanje Mila Đukanovića za zamenika generalnog sekretara NATO-a. Ovo je usledilo brzo nakon što su hrvatski mediji pisli o tome da postoje dokazi za hapšenje Mila Đukanovića. U trci je i predsednik Rumunije, mada nema naročite šanse za pobedu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Emil Zoronjić iz Omladinske mreže Srbije.

13.06.2024

09:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ko "deli sreću" odžačarima?
Pitam se, pitam

Ko "deli sreću" odžačarima?

Kragujevačkog odžačara koji decenijama “deli sreću” onima koji veruju da će im dan biti bolji kad ga sretnu, spazili smo na zanimljivom mestu, odakle neki odlaze veseli a drugi zabrinuti...

12.06.2024

19:25