• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

15.07.2023

22:52

Rusija priprema napad! Ukrajinski general: Vratiću Krim! Uhapšeni osumnjičeni za pokušaj ubistva novinarke!

Tanjug/AP

Vesti

Rusija priprema napad! Ukrajinski general: Vratiću Krim! Uhapšeni osumnjičeni za pokušaj ubistva novinarke!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 507. dan.

Putin sprema napad na Poljsku?

Ruski poslanik Andrej Kartapolov sugerisao je u nastupu na ruskoj državnoj televiziji Rusija-1 da je predsednik Vladimir Putin proterao Vagnerovce u Belorusiju kako bi se pripremio za napad na Poljsku.

Uhapšeni osumnjičeni za pokušaj ubistva urednice RT

 

Zalužni: Da, napali smo širom Rusije. Vratiću Krim, nije me briga, nećete me zaustaviti

U intervjuu američkom Vašington postu, glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni priznao je da je bilo ukrajinskih napada na rusku teritoriju.

Smenjen još jedan ruski general?

Na Telegramu se pojavila informacija da je ruski general-major Vladimir Seliverstov razrešen dužnosti komandanta 106. vazdušno-desantne divizije, piše Skaj njuz. Kao vođa grupe, Seliverstov je od početka ove godine učestvovao u bitkama oko Bahmuta.

Ovo bi bila druga velika promena u veoma kratkom periodu nakon što je prethodno smenjen general Ivan Popov. Prema vojnim analitičarima, smene generala su pokazatelj podela unutar ruskih snaga nakon neuspele pobune Jevgenija Prigožina i Vagnerove grupe.

Južna Koreja obećala pomoć Ukrajincima

Tokom iznenadne posete Kijevu, južnokorejski predsednik Jun Suk Jel obećao je Ukrajincima više vojnih zaliha i 150 miliona dolara humanitarne pomoći. Južna Koreja je saveznik SAD i deveti najveći izvoznik oružja na svetu.

Južna Koreja je do sada bila oprezna prema uticaju Rusije na Severnu Koreju i odolevala je pritisku Zapada da direktno pomogne Ukrajini da se naoruža. Međutim, na zajedničkoj konferenciji za novinare, Jun je rekao da Južna Koreja planira da obezbedi „veći obim vojnih zaliha“ Ukrajini ove godine, nakon prošlogodišnjih snabdevanja nesmrtonosnim zalihama, kao što su panciri i šlemovi.

On je najavio i da će sarađivati na projektima poput izgradnje infrastrukture. „Razgovaramo o svemu što je važno za normalan i bezbedan život ljudi“, dodao je Zelenski, zahvalivši se Junu na snažnoj podršci.

Vagnerovci stigli u Belorusiju

Vagnerove trupe prešle su granicu sa Belorusijom iz Rusije, kažu ukrajinski graničari. U Belorusiji su počele da se primećuju odvojene grupe predstavnika privatnih vojnih kampanja“, objavila je Državna granična služba na društvenim mrežama.

Veliki ruski napadi po celoj Ukrajini!


Rusija je u poslednja 24 sata pokrenula velike napade širom Ukrajine. U pokrajini Zaporožja na jugu Ukrajine bilo je 45 vazdušnih i artiljerijskih napada između petka i subote, rekao je guverner Jurij Malaška.

Susedna pokrajina Herson napadnuta je 70 puta u istom razdoblju, uz upotrebu minobacača, artiljerije, dronova, tenkova, aviona i višecevnih bacača raketa, rekao je guverner Oleksandr Prokudin.

Rusko granatiranje ubilo je jednog civila u istočnoj ukrajinskoj pokrajini Donjeck, saopštio je guverner Pavlo Kirilenko.

Dodatnih 10 napada bespilotnim letelicama bilo je usmereno na jug i istok, rekle su ukrajinske vazdušne snage.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Situacija u Zaporoškoj oblasti napeta, Rusi odbili napade


Ruska vojska sukobila se s ukrajinskim snagama u nekoliko pravaca i deonica u Zaporoškoj oblasti u subotu ujutru, protivnik nije postigao uspeh, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.
„Jutros je protivnička grupa pokušala da izvede izviđanje na severu Dorožnjanke. Naši odredi su na protivnika otvorili vatru iz minobacača, protivnik se udaljio u pravcu Guljajpolja. U orehovskom pravcu uočene su dve diverzantsko-izviđačke grupe, od po 12 ljudi, koje su se kretale u pravcu naselja Stepovo i Pjatihatki. Zajedničkim, usklađenim dejstvima naših odreda te grupe su otkrivene i likvidirane“, napisao je Balicki na svom telegram-kanalu.
On je situaciju okarakterisao kao napetu, navodeći da je protivnik okupio pešadiju u takozvanoj sivoj zoni kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, gde se nalaze odredi 58. armije i bataljona Sudoplatova.

 

Oglasila se urednica RT!

 

Evo šta je sve FSB pronašao kod grupe koja je spremala atentat na Margaritu Simonjan!

 

 

 

 

Sprečen atentat na glavnu urednicu RT! Oglasio se FSB!

 

Iznenadna poseta!


Južnokorejski predsednik Jun Suk Leol doputovao je u iznenadnu posetu Ukrajinu na razgovore sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopšteno je danas iz kabineta predsednika Južne Koreje.
Iznenadno putovanje južnokorejskog predsednika usledilo je nakon što je Jun prisustvovao samitu NATO-a u Litvaniji, a potom posetio i Poljsku ranije ove nedelje, gde je izrazio solidarnost sa zvaničnim Kijevom i davao predloge kako da se Ukrajina podrži u sukobu sa Rusijom, prenosi Rojters.
Pre obilaska Irpina, stambene oblasti koja je bila na meti ruskih raketa, Jun je posetio i Buču, u blizini Kijeva, gde su, kako tvrdi Ukrajina, ruske snage počinile masovna ubistva.
Jun bi nakon toga trebalo bi da se sastane sa ukrajinskim predsednikom.
Iako se Južna Koreja protivila isporukama oružja Ukrajini i zalagala se za pružanje humanitarne i finansijske pomoći iz opreza zbog ruskog uticaja na Severnu Koreju, Jun je, posle zahteva Kijeva i nakon novog pritiska svojih glavnih međunarodnih saveznika, ove nedelje potvrdio da je njegova administracija spremna da pošalje Ukrajini opremu za deminiranje i sanitetska vozila.

 


 

Medvedev: Džonson je za duševnu bolnicu!

 

Nastavljen progon UPC, mitropolit Pavel prebačen u pritvon!

Ukrajinski sud doneo je odluku da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mera kućnog pritvora koja je važila do 14. avgusta.

Njemu je ponuđeno da položi kauciju u iznosu od blizu 900.000 dolara, ali je on izrazio neslaganje sa sudskom odlukom i rekao da nema toliki novac, prenose RIA Novosti. ''Meni sude za Hrista, crkvu, veru. Sve je na advokatima'', rekao je Pavel nakon izricanja presude.

On je istakao da je sudija koji je doneo odluku bio ''pod pritiskom ljudi koji imaju interes'', a pre nego što su ga izveli u hodnik, zatražio je da iz automobila uzme jevanđelje i tablete, navodi agencija.

Ukrajinsko pravosuđe tereti mitropolita Pavela za "narušavanje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihovog verskog uverenja", kao i za ''pravdanje, priznavanje kao zakonite i negiranje agresije Rusije na Ukrajinu'', za šta je predviđena kazna zatvora do osam godina, uz oduzimanje imovine.

 

TASS: Ukrajinci pokušali da pređu Dnjepar!

Borci ruske borbene grupe Dnjepar uništile su tri čamca i 12 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da pređu dnjepar kod naselja Sofijevka, piše TASS.

"U protekla 24 sata osujećen je pokušaj AFU da forsira reku Dnjepar u blizini naselja Sofijevka. Uništena su tri čamca i 12 militanata AFU", saopšteno je iz hitne službe Hersonskog regiona.

 

Ukrajinski pukovnik očajan: Pogledajte šta rade Rusi! Sedam dana smo ratovali uzalud!

 

Novi noćni napad "šahidima"!

Ukrajinski generalštab saopštio je jutros da je Rusije tokom noći ponovo dronovima napala Ukrajinu, detalji slede uskoro.

Saopšteno je i da su Rusi napredovali u pravcu Limana, zapadno od Dibrove i istočno od Novosadova.

 

Masovno raketiranje u pravcu Zaporožja

Lovci vazduhoplovne jedinice grupe "Vostok" pogodili su desetak lokacija sa nagomilanim ljudstvom Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Pjatihatki u pravcu Zaporožja, rekao je Oleg Čehov, šef pres centra grupe.

- U toku sistematske vatrene i kontrabaterijske borbe uništena je minobacačka posada u rejonu Mirni, tenk Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Stepovoe, borbeno oklopno vozilo u Novodanilovki, dva artiljerijska oruđa u Preobraženku i Omelniku. Borbeno oklopno vozilo sa militantima u oblasti severozapadno od Prijutnog - naveo je Čehov.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija