• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

06.07.2023

12:38

Panika na Zapadu! Rusi došli u posed moćne britanske rakete!

Printscreen Twitter

Vesti

Panika na Zapadu! Rusi došli u posed moćne britanske rakete!

Podeli vest

Rusi su navodno došli u posed delimično čitave rakete duigog dometa "Storm šedou" koju je Velika Britanija donirala Ukrajini, piše "Drajv".

Rakete Storm šedou, koje se ispaljuju sa taktičkih bombardera Suhoj Su-24, Ukrajinci koriste od početka maja. To je oružje najvećeg dometa koje je Ukrajina dobila od Zapada.

Fotografije sa lokacije na kojoj je raketa pronađena pokazuju da je ili srušena ili da je pala zbog mehaničkog kvara. Trup joj je, navodno, gotovo netaknut. Bojeva glava "BROACH" kojom je raketa bila naoružana i druge komponente rakete pronađeni su u blizini njenog trupa.

Ako je Rusija zaista došla u posed rakete "Storm šedou", sada može temeljno da je proučava i  pokuša da razvije oružje kojim bi efikasno rušila takve projektile.

Rakete "Storm šedou" poseduju obeležja koja ih čine slabije vidljivima, pogotovo na prednjem delu. Iako bi Rusi svakako hteli da otkriju od kojih se materijala pravi "Storm šedou", najviše će ih zanimati elektronski sistem za ciljanje.

Ukrajina rakete"Storm šedou" koristi kako bi napala važne mete koje se nalaze na teritoriji koju drži Rusija, ali koje su jako daleko od fronta i koje su dobro branjene.

Drajv piše da Rusija već pokušava da se prilagodi na činjenicu da Ukrajina poseduje "Storm šedou".

Nezavisni analitičar za mornaričko ratovanje H. I. Suton uočio je da su Rusi prefarbali neke od najvažnijih brodova iz svoje Crnomorske flote. Pramce i krme sivih brodova prefarbali su u crno kako bi im promenili siluete. Iako Suton smatra da su Rusi to napravili kako bi zavarali dronove, Drajv tvrdi da je moguće da se radi o meri koja bi brodove mogla da zaštiti i od raketa.

Nije poznato koliko tačno crna boja pomaže pri skrivanju brodova od dronova i raketa, kao i o zbunjivanju istih, a Drajv navodi da su Rusi i pre koristili takve zaštite od krstarećih raketa.

"Storm šedou je relativno napredna raketa, ali nije posljednji krik dizajna. Koristi se već 20 godina i Rusi o njoj verovatno dosta toga znaju. Zato se ne čini da će im spomenuta srušena raketa otkriti nešto što već ne znaju. Ipak, mogu se saznati veoma vredne informacije kada raketu ili neki drugi komad opreme možete detaljno pregledati u kontrolisanim uslovima..


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31