• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

29.06.2023

13:11

Hitno! Ruska duma otkrila uzrok sukoba Vagnera i ministarstva odbrane!

Tanjug/AP

Vesti

Hitno! Ruska duma otkrila uzrok sukoba Vagnera i ministarstva odbrane!

Podeli vest

Šef grupe Vagner Jevgenij Prigožin nije ispoštovao odluku ruskog ministarstva odbrane o potpisivanju ugovora o učešću u ratu u Ukrajini, nakon čega su mu saopštili da "Vagner" više neće učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji, saopštio je Andrej Kartapolov, šef komiteta Državne dume za odbranu.


Prigožinu je saopšteno da, ako ugovor sa ministarstvom odbrane ne bude potpisan, neće dobiti ni sredstva koja traži, rekao je Kartapolov.

Prigožin je unapred bio obavešten da će nepotpisivanje ugovora dovesti do obustave finansiranja i da njegovi ljudi neće moći da učestvuju u vojnoj operaciji u Ukrajini, objasnio je Kartapolov.

"Nekoliko dana pre pokušaja pobune, Ministarstvo odbrane je saopštilo da sve oružane formacije moraju da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane. I svi, osim Vagnera, počeli su da ispunjavaju ovu odluku. Osim ovog gospodina. On je to odbio", dodao je on.

Tada je obavešten da u tom slučaju Vagner neće biti uključen u specijalnu vojnu operaciju. A to znači da više neće biti novca, finansijskih i materijalnih sredstava. A za gospodina Prigožina, novac je važan faktor, možda i odlučujući.

"I šta se desilo: neće se više izdvajati novac – pod jedan; preterane i glupe ambicije – pod dva; prevelikog uzbiuđenja – pod tri. I sve se zajedno izrodilo u izdaju i prevaru svojih saboraca", zaključio je on.

U noći na 24. jun, snage grupe „Vagner“ zauzele su štab Južnog vojnog okruga ruske vojske u Rostovu na Donu nakon izjava osnivača grupe Evgenija Prigožina da su Oružane snage Rusije navodno izvele raketne napade na kampove „Vagnera“, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB.

 

Šef paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin planirao je, navodno, da uhapsi dvojicu najviših ruskih vojnih zvaničnika kada je pokrenuo kratkotrajnu pobunu u subotu, objavio je "Volstrit džornal".

Kako se navodi, Prigožinova zavera je uključivala hapšenje ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova prilikom njihove posete pograničnoj oblasti, prenosi CNN.

Dodaje se da je Federalna služba bezbednosti (FSB) saznala za zaveru dva dana pre nego što je trebalo da se dogodi, zbog čega je Prigožin morao da promeni svoje planove u poslednjem trenutku i, umesto toga, krene u marš na Moskvu.

Prethodno je "Njujork tajms" objavio da je Surovikin, koji je ujedno i zamenik komandanta ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, unapred znao da Prigožin planira pobunu protiv ruskih zvaničnika iz sektora odbrane.

Oružana pobuna zaustavljena je zahvaljujući teškim pregovorima koje je, u dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, celu subotu vodio beloruski lider Aleksandar Lukašenko. Na kraju je Prigožin pristao da ode u Belorusiju, nekim od boraca koji nisu učestvovali u pobuni ponuđeno je da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, a ostale „vagnerovce“ niko neće krivično goniti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija