• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.06.2023

23:03

Kamp Vagnera na 90 km od Minska, Zapad javlja Kijevu gde su ruski bombarderi (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Kamp Vagnera na 90 km od Minska, Zapad javlja Kijevu gde su ruski bombarderi (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U četvrtak, 29. juna, u Ukrajini se nastavlja 491. dan rata sa Rusijom.

Poslednja nada Zelenskog

Prigožin u Rusiji?

Varšava jača istočne granice

Nestali najviši ruski generali! Porodica ne može da dobije Surovikina od subote, nema mu ni telohranitelja, Gerasimov "ispario"

Foto: Tanjug/AP

 

 

 VSU napredovao u Zaporožju (MAPA)

U pravcu Bahmuta, VSU je pojačao napade na položaje Oružanih snaga RF - tokom dana se očekuju aktivna dejstva u nekoliko oblasti.
U blizini Kremene ruske trupe nastavljaju ofanzivu u šumariji Serebrjanski, a kod Avdejevke ukrajinske formacije su napravile seriju neuspelih pokušaja da probiju rusku odbranu.
Na pravcu Zaporožja, jedinice Oružanih snaga RF bile su prinuđene da se povuku kod Ravnopolja na rezervnu liniju kako ne bi bile opkoljene.
Istovremeno, Antonovski most i dalje kontrolišu Oružane snage Ukrajine - ruske trupe se bore, ali trenutno nije moguće očistiti lokaciju.

 

 

Pentagon ne šalje ATACMS rakete Kijevu

Portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da ne zna ništa o navodno predstojećoj odluci o prebacivanju američkih operativno-taktičkih raketa ATACMS Ukrajini.
Ranije je Volstrit džornal tvrdio da su američke vlasti blizu da dozvole isporuku projektila dometa od oko 300 kilometara, a to pitanje čeka odluku na visokom nivou.
-Video sam ove izveštaje, ali ću reći da nemam šta da najavljujem o ATACMS-u. Nisam upoznat sa bilo kakvim predstojećim odlukama u vezi sa ATACMS-om, rekao je on na brifingu za medije.

Bajden protiv slanja trupa SAD u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države ne nameravaju da šalju svoje trupe u Ukrajinu, predsednik Džozef Bajden stavio je to do znanja, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler, komentarišući izjave bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, koji je dozvolio ovu mogućnost.
-Predsednik je vrlo jasno stavio do znanja da američke trupe neće biti poslate u Ukrajinu, istakao je Miler tokom brifinga.
Rasmusen je ranije izjavio da bi neke zemlje Alijanse na individualnoj osnovi možda htele da pošalju trupe u Ukrajinu ako Kijev ne dobije realne garancije na samitu u Viljnusu.

Zapad informiše Kijev o poletanju ruskih bombardera

Zapadni partneri Kijevu dostavljaju informacije o poletanju ruske strateške avijacije sa udaljenih aerodroma, izjavio je savetnik komande vazdušnih snaga ukrajinskih trupa Jurij Ignat, prenosi „Zaxid.net".
-Naši saveznici stalno podržavaju Ukrajinu, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine imaju širok spektar radarskih aparata, ali odbrana od raketa sa balističkim putanjama i dalje je „veliki problem".
Ignat je napomenuo da, s obzirom da Rusija koristi mnogo balističkih raketa, zapadne zemlje „razmišljaju i ubuduće će kupovati moćne protivvazdušne raketne sisteme" koji mogu da zaštite od takvog naoružanja.


Uništeni tenkovi i BVP: Odbijen napad VSU

 

 

Neuspeh napada Oružanih snaga Ukrajine kod Žerebjanke: uništeni tenkovi i borbena vozila pešadije na Zaporoškom frontu.
Bitka je bila u Vasiljevskom okrugu na pravcu Kamenskog. Zona odbrane Osetske 19. divizije 58. armije Južnog vojnog okruga.
Kao rezultat pokušaja kontraofanzive u rejonu naselja Ždrebeti Oružanih snaga Ukrajine izgubili su tenkove T-72 i borbena vozila pešadije.

Kamp Vagnera PMC na 90 km od Minska 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ukrajinski resursi pokazali su satelitske snimke terenskog kampa vojne jedinice Vagner PMC na 90 km od Minska (FOTO)
Prema zapadnim medijima, kamp u Belorusiji je predviđen za najmanje 8.000 boraca, što stvara veoma visok rizik od „hibridnog rata" na teritoriji Poljske i baltičkih država.

Herš: Ukrajini će trebati 117 godina da povrati teritorije

Ukrajini može biti potrebno 117 godina da bi povratila kontrolu nad izgubljenim teritorijama pri trenutnom tempu kontraofanzive, napisao je na platformi „Substack" američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
Pozivajući se na svoje izvore, Herš je takođe istakao da ukrajinske snage tokom poslednjih dana ofanzive nisu postigle nikakve značajne rezultate.
„Rekli su mi da poslednjih dana ukrajinska vojska ni na koji značajniji način nije mogla da probije rusku odbranu. Oni su osvojili samo još dve kvadratne milje (oko 5 kvadratnih kilometara) teritorija koje je Rusija zauzela. Ovim tempom, kako je šaljivo rekao jedan informisani zvaničnik, vojsci Zelenskog trebaće 117 godina da izbavi zemlju od ruske okupacije", navodi se u Heršovom materijalu.
Novinar takođe tvrdi da je saznao da je ukrajinska vojska za prve dve nedelje zauzela samo 44 kvadratne milje (oko 114 kvadratnih kilometara) teritorije.

Strani plaćenici sami otkrili svoje lokacije

Strani plaćenici su glupo nemarno objavljivali slike iz Ukrajine na društvenim mrežama, rekao je radijski voditelj Garland Nikson na svom Jutjub kanalu.
Prema njegovim rečima, prokijevski stranci nisu shvatali do čega bi objavljivanje geolokacije na Internetu moglo da dovede, pošto se ranije nisu suprotstavljali takvim tehnološkim snagama kao što su Rusi.
-Zaboravili su da nisu ovde u Avganistanu, gde možete da slikate i postavite geolokaciju na društvene mreže - jer tamošnje vlasti nemaju tehnologiju da koriste ove podatke. A onda su se sukobili sa Rusijom, ona ima hipersonične rakete! Rusi su iznad nas u mnogim oblastima, uključujući i elektronsko ratovanje! rekao je Nikson.
Objavljivanje fotografija iz Ukrajine od strane stranih plaćenika novinar je nazvao „klikom smrti".
-Ovi momci su se prijavili za samoubistvo na mreži! Stavili su svoje podatke na mrežu - i dobili ih! zaključio je Nikson.
Ministarstvo odbrane je u četvrtak saopštilo da je ruska vojska prekjučerašnjim preciznim udarom ubila dva ukrajinska generala i do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku. 

Dejstvo artiljerije po položajima VSU na Dnjepru 

 

 

Ministarstvo odbrane objavljuje snimke udara protiv ukrajinskih militanata u zoni Antonovskog mosta, uklj. odredima koji pokušavaju da se učvrste na levoj obali Dnjepra.
Prikazan je snimak na kojem izviđačko-udarni dron Inohodec usmerava visokopreciznu artiljerijsku municiju Krasnopolj na metu.
Operater "Inohodca" otkrio je mesto gde se nalazilo skladište municije VSU. Nakon toga je u posao ušla artiljerija, koristeći visokoprecizni Krasnopolj.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je od pogotka ovog projektila ukrajinsko skladište municije odletelo u vazduh.

Ka-52 neprijatno iznenađenje za VSU (VIDEO)

Ukrajinska kontraofanziva propada zbog odlične taktike i najsavremenijeg naoružanja kojim raspolažu ruske oružane snage, piše penzionisani pilot i vojni analitičar Vijainder Takur za "Jurejžn tajms".
Od samog početka, ukrajinske trupe suočile su se sa neočekivanim i veoma neprijatnim iznenađenjima, koja su uključivala dobro postavljena minska polja, opremu za daljinsko izviđanje i upotrebu jurišnog helikoptera Ka-52 "aligator".
Posebnu ulogu u svemu odigrali su helikopteri Ka-52M, najnovija varijanta "aligatora", koji su danonoćno, i u svim vremenskim uslovima, efikasno uništavali ukrajinsku oklopnu tehniku. Olupine ukrajinskih oklopnih vozila, koje su preplavile bojna polja, primorale su kijevske zvaničnike, koji ovakve informacije obično kriju, da se javno požale na smrtonosnost Ka-52.

Ameri otkrili detalje poraza Kijeva u Zaporoškoj oblasti

Pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se probije kroz minska polja na jugu Ukrajine 8. juna završio se još katastrofalnije nego što se mislilo, piše „Forbs". 
Kako se navodi, u početku se činilo da su gubici Oružanih snaga Ukrajine manji, ali su analitičari tokom dve nedelje, analizirajući snimke sa dronova, stalno dopunjavali spisak izgubljene vojne tehnike.
- Ukrajinski poraz kod Male Tokmačke (u Zaporoškoj oblasti) ispao je katastrofalniji nego što smo mislili. Nedavno su analitičari izbrojali još više uništenih i ostavljenih borbenih vozila pešadije M-2 ('bredli') 47 brigade. Dim se razišao i pronađeno je najmanje 25 uništenih ukrajinskih vojnih vozila: 17 borbenih vozila pešadije M2, četiri tenka 'leopard' 2A6, tri tenka 'leopard' 2R i jedan 'visent' - piše autor članka Dejvid Aks, prenosi "Sputnjik". 

Likvidirana dva ukrajinska generala u DNR

Oružane snage Rusije su prilikom napada visoko preciznim oružjem na Kramatorsk u DNR 27. juna likvidirale dva ukrajinska generala, do 50 oficira Oružanih snaga Ukrajine i do 20 stranih plaćenika i savetnika dok su bili na štabnom sastanku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Tokom proteklog dana Oružane snage Ukrajine nastavile su sa pokušajima ofanzive u donjeckom krasnolimanskom i južnodonjeckom pravcu. Delovanjem „Južne" grupe snaga u donjeckom pravcu odbijena su četiri napada protivnika.
Protivnik je za dan izgubio do 530 ranjenih i poginulih vojnika, jedan tenk, dva borbena vozila pešadije. U krasnolimanskom pravcu za dan je likvidirano do 65 ukrajinskih vojnika, a sprečeno je delovanje jedne diverzantske grupe.
U kupjanskom pravcu likvidirano je preko 25 ukrajinskih vojnika, haubice „akacija", D-30 i višecevni raketni bacač „grad".
U južnodonjeckom pravcu odbijen je napad ukrajinskih jedinica u području Staromajorskog u DNR. U hersonskom pravcu likvidirano je do 40 ukrajinskih vojnika i skladište municije ukrajinske vojske.
U zaporoškom pravcu uništeno je ljudstvo i tehnika protivnika u području Lugovskog u Zaporoškoj oblasti. U području mesta Vijomka u DNR uništeno je skladište municije 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske.
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu u proteklom danu iznose do 135 ukrajinskih vojnika.

Ruski „krasnopolj" uništava ukrajinska skladišta 

 

 

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja ukrajinskih skladišta, visokopreciznom artiljerijskom municijom "Krasnopolj", snimljeno izviđačkim udarnim dronom "Inohodec" tokom specijalne vojne operacije.

Peskov: Nema dogovora između Rusije i Vatikana

Nema konkretnih dogovora posle sastanka između pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova i izaslanika pape Franje za ukrajinsko pitanje, kardinala Matea Zupija, ali se dijalog može nastaviti ako bude bilo potrebno, rekao je novinarima sekretar za štampu ruskog lidera Dmitrij Peskov.
Artiljerija Oružanih snaga RF sprečila je pokušaj OSU da se iskrca na levoj obali Dnjepra

Rusija otvorila istragu protiv plaćenika iz 33 zemlje

Ruski istražitelji otvorili su krivične postupke protiv 160 stranaca iz 33 zemlje koji se bore na strani Ukrajine, navodi se u telegram kanalu ruskog Istražnog komiteta.
- Slučaj najamništva se istražuje. U saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije i drugim službama prikupljeni su dokazi o učešću plaćenika iz Gruzije, SAD, Letonije, Švedske i drugih država. Krivično gonjenje 160 stranaca iz 33 zemlje je u toku - navodi se u saopštenju.
Krajem maja Istražni komitet je izvestio da se protiv Ruske Federacije na strani Ukrajine bori više od 2.000 stranaca iz 71 zemlje.

 

Izrael: Nećemo dati Gvozdenu kupolu Ukrajini

Izraelski premijer je rekao da neće dozvoliti da SAD pošalju odbrambeni sistem Gvozdena kupola u Ukrajinu, koji presreće rakete kratkog dometa. Benjamin Netanjahu je za Vol strit džornal rekao da njegova zemlja ne može da rizikuje da tehnologija padne u ruske ruke i da se potencijalno prenese na Iran. Iako su odbrambeni sistem finansirale SAD, Izrael ima konačni veto na njegovu upotrebu.

Američki "crni jastrebovi" stradali u Kramatorsku

Institut za rat: Atmosfera sumnje okružuje Generalštab ruske vojske

Institut za proučavanje rata (ISV) izveštava da ruski izvori spekulišu da je Vagnerova pobuna već imala veliki uticaj na rusku vojnu komandnu strukturu. Izvor tvrdi da je u Generalštabu vladala atmosfera sumnje i da su ogranci glavnokomandujućeg Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova optuženi za neodlučnost i neuspeh. On dodaje da je grupa visokog ruskog generala Sergeja Surovikina optužena za učešće u pobuni.

Ukrajina: Najmanje 12 ljudi je poginulo u raketnom napadu na Kramatorsk

Operacije potrage i spasavanja u ruševinama Kramatorska završene su jutros, izjavio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko. Među 12 poginulih je troje dece, saopštila je ukrajinska državna služba za vanredne situacije.

Češka bezbednosna strategija: Moramo se pripremiti za mogući rat

Češka vlada je Rusiju nazvala direktnom pretnjom, a Kinu sistemskim izazovom u novoj bezbednosnoj strategiji koju je juče usvojila vlada i koja odražava kraj perioda mira i stabilnosti u Evropi nakon završetka Hladnog rata.

Rezime ukrajinskog generalštaba

Bilo je više od 40 sukoba na frontu u protekla 24 sata, navodi se u rezimeu Generalštaba. 

Severno od Soledara, Rusi su napali Razdolovku (ruska javnost izvestila je da su ukrajinske oružane snage juče upali u susedno selo Sako i Vanceti). 

U blizini Bahmuta, neprijatelj je pokušao da napadne u oblastima Orehovo-Vasiljevka, Bogdanovka i Bela Gora.

U blizini Donjecka - napadi na Avdijevku, Severni, Marinku, gde je, osim toga, izvršen vazdušni udar. Na jugu, neprijatelj je napredovao u pravcu Novomihajlovke, ali nije imao uspeha.

Spasioci izvlače nastradale u Kramatorsku

Ujutro, spasioci su iz ruševina u Kramatorsku izvukli telo još jednog preminulog.

Ukupno, nakon ruskog udara na piceriju, 12 ljudi je poginulo, a 60 je povređeno.

Spasilački radovi su završeni.

Ukrajina: Više od 100 ljudi poginulo je nakon urušavanja brane Kahovka

Više od 100 ljudi poginulo je nakon urušavanja brane Nova Kahovka u Hersonu, saopštio je juče Generalštab Oružanih snaga Ukrajine i dodao da je samo u subotu i nedelju pronađeno više od 60 tela.

Svedoci su opisali scene užasa u piceriji u Kramatorsku

Franki van Hintum i Coen van Oosten, Holanđani koji rade u restoranu brze hrane u Kramatorsdeku, opisali su napad na piceriju u tom gradu kao potpuno neočekivan. U trenutku napada oni su sedeli za stolom u restoranu. Poginulo je najmanje 11 ljudi, među kojima četvoro dece.

Nakon fatalnog udara, van Hintum je počeo da snima dok su ljudi počeli u panici trčati niz ulicu. Snimio je njegovu ruku prekrivenu krvlju i van Ostena sa krvlju koja mu teče niz vrat i mrljama na košulji. "Bio je to užasan prizor, užasan. Imali smo mnogo sreće. Neverovatno je da smo se izvukli, svo četvoro za našim stolom, bez ozbiljnih povreda", rekao je van Hintum.

Piceriju su posetili novinari, humanitarni radnici i vojnici, kao i lokalno stanovništvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pogledajte snimak hapšenja pedofila: U stanovima im pronađeni pornografski snimci i još mnogo dokaza (VIDEO)
Hronika

Pogledajte snimak hapšenja pedofila: U stanovima im pronađeni pornografski snimci i još mnogo dokaza (VIDEO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, SBPOK, Uprave za tehniku i policijskih uprava u Smederevu, Pirotu, Šapcu, Leskovcu, Novom Pazaru, Vranju i Boru, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u akciji „Armagedon“, uhapsili su sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju i polno uznemiravanje.

21.05.2024

13:49

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija