• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/O. I.

26.06.2023

22:00

O MIRU U UKRAJINI PREGOVARAĆE MOSKVA I VAŠINGTON, NA KIJEVU JE SAMO DA POTPIŠE KAPITULACIJU! Rusi jasni, Zelenski sada zna na čemu je!

AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

O MIRU U UKRAJINI PREGOVARAĆE MOSKVA I VAŠINGTON, NA KIJEVU JE SAMO DA POTPIŠE KAPITULACIJU! Rusi jasni, Zelenski sada zna na čemu je!

Podeli vest

Moskva se ne protivi pregovorima po pitanju ukrajinskog konflikta, ali oni su mogući samo u slučaju ako se uzmu u obzir interesi Rusije. Ako do njih dođe za pregovaračkim stolom ne treba da sede posrednici, nego Moskva i Vašington, koji ovaj rat protiv Rusije vodi „rukama Ukrajinaca".

Tako su ruski eksperti prokomentarisali izjavu Alekseja Danilova, ukrajinskog sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, koji je najavio da bi predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko mogao da učestvuje u pregovorima o rešavanju sukoba u Ukrajini.

Kakvog smisla imaju mirovni pregovori bez Rusije?

Politikolog Jurij Svetov napominje da je besmisleno komentarisati izjave Danilova, koji je do samo pre nekoliko dana zagovarao teze da je „Kijev čvrsto zatvorio sva vrata za pregovore sa Moskvom". Prema njegovim rečima, mirovni pregovori bez učešća Rusije su apsurdni.

- Besmisleno je komentarisati ono što Danilov priča, jer on danas govori jedno, sutra drugo, prekosutra treće. Ukrajina je upravo inicirala ideju o održavanju tzv. 'mirovnog kongresa'. Kao mesto za održavanje tog kongresa određen je Kopenhagen, ali Ukrajinci žele da ga premeste u Kijev. Pojavila se i informacija da su, navodno, ti pregovori već u toku i da u njima učestvuju Amerikanci i predstavnici zemalja NATO-a, kao i predstavnici Brazila, Indije i Južne Afrike. Kako je navedeno, cilj ovih pregovora je da se zemlje koje zauzimaju neutralnu poziciju ili su prijateljske prema Rusiji ubede da promene svoju tačku gledišta. Navodno, ti pregovori bi trebalo da se pretvore u 'mirovni kongres' u Kijevu, a Danilov računa da će tu biti i Lukašenko. Pitanje je - kakvog smisla imaju mirovni pregovori u kojima ne učestvuje Rusija?! Oni mogu da donose kakva god hoće rešenja i rezolucije, ali Rusija će im reći: 'Hvala, zadržiti to za sebe' i nastaviće da sprovodi specijalnu vojnu operaciju - kaže Svetov.

Svetov ističe da samo predsednik Ruske Federacije određuje ko može da vodi pregovore u ime Rusije i u tom smislu su izjave Danilova besmislene.

- Sumnjam da bismo pregovore u kojima se rešavaju ključna pitanja za Rusku Federaciju poverili nekom drugom. Moguće je da će Lukašenko učestvovati u nekim pregovorima zajedno sa ruskom delegacijom, ali ako Rusije i njenih predstavnika nema na tim pregovorima, onda oni i nemaju smisla - istakao je Svetov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je krajem prošle godine izdao ukaz kojim i formalno isključuje mogućnost pregovora sa Rusijom, sve dok je Vladimir Putin na vlasti, a ukrajinski sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu sada svojim „pretpostavkama i retorikom krši ukrajinski zakon", ocenjuje ruski ekspert Pavel Šipilin.

Za pregovarački sto sa Amerikancima

Šipilin ne očekuje da bi do pregovora uz posredovanje Lukašenka moglo doći u skorije vreme, barem ne u narednih nekoliko meseci, iako bi to za beloruskog predsednika, kako ocenjuje, bilo dobro, jer bi na taj način „mogao da podigne svoj rejting u međunarodnoj areni", s obzirom na poteškoće sa kojima se suočavao od pokušaja državnog prevrata u Belorusiji, 2020. godine.

- Ali, Rusiji zašto bi to bilo potrebno?! Rusija može direktno da pregovora, bez posrednika, a ne onako kako to hoće Ukrajina. Drugo, svi pregovori će ući u ćorsokak čim Rusija ponovi svoje zahteve koji se tiču demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, a s druge strane Ukrajina zahteva nemoguće - povlačenje ruske vojske i teritorije koje smatra svojim, uključujući i Krim. Sa takvim uslovima, pregovori uz posredovanje Lukašenka ili bilo kog drugog posrednika su nemogući, a Ukrajina neće odstupiti od svojih uslova - smatra Šipilin.

Osim toga, u Istanbulu je bio zaključen sporazum o regulisanju situacije u Ukrajini, sve je bilo dogovoreno, ali je Kijev sve odbacio, pa samim tim nema garancija ni da buduće dogovore neće rušiti i odbijati.

- Nedavno je Vladimir Putin objavio da su prošle godine u Istanbulu bili postignuti mirovni dogovori. Međutim, Ukrajinci su zbog toga 'dobili po nosu' od Amerikanaca i naterani su da nastave da ratuju, što dovodi do zaključka da Ukrajina kao subjekt geopolitike ne postoji. Ukrajina je objekat koji je pod uticajem Amerikanaca i Zapada. Samim tim, pregovore treba voditi sa SAD, ali to ne treba da radi Lukašenko, nego Rusija - kaže ekspert.

Foto: AP/Photo

Putin i Bajden drže ključeve mira u Ukrajini

Glavni problem je taj što Kijev nije u stanju da artikuliše predloge vredne pažnje, pa samim tim mirovni pregovore u takvoj situaciji nemaju smisla.

- Sve su ovo, uključujući i izjave Danilova, pokušaji da se udaljimo od suštine pregovora, a to pokazuje da Ukrajina i dalje izigrava pajaca i da iza toga nema ničeg ozbiljnog. Ono što im narede Amerikanci oni će to i raditi - ako im Amerikanci kažu da sednu za pregovarački sto oni će sesti, a ako im kažu da ratuju oni će ići u smrt. Po mom mišljenju, Ukrajina nas uopšte kao strana u pregovorima posebno ne zanima, iza svega stoje Amerikanci, a priče o Lukašenku su samo skretanje pažnje od strane Ukrajine - ocenjuje Šipilin.

Nije isključeno ni da Kijev u jeku neuspele kontraofanzive želi pregovore kako bi to vreme iskoristio za predah i priliku da se dodatno naoruža, s obzirom na pređašnja iskustva sa Minskim sporazumima koji su odugovlačeni da bi se Ukrajina dodatno naoružala.

- Dodatno naoružavanje je jedan od drugorazrednih zadataka, jer naoružavanje Ukrajine ide neprekidno, ali bi im istovremeno malo i pomoglo ako bi došlo do primirja tokom pregovora i zatišja u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini. Moguće da Ukrajina na to računa. Ali, u svakom slučaju, zadaci ruske specijalne operacije će biti postignuti bez obzira na to kakvo oružje Ukrajina dobije, koliko brzo i u kojoj količini. Da li to shvataju ili ne, teško je reći - kaže Šipilin.

Ukrajina će pregovarati - o kapitulaciji

Šipilin ističe da zadaci ruske specijalne vojne operacije neće biti promenjeni, bez obzira na pregovore i posrednike. Prema njegovim rečima, ako Ukrajina zaista želi mirovne pregovore onda mora samostalno da izvrši demilitarizaciju i denacifikaciju.

- Ako se to dogodi, onda ćemo videti ozbiljnost namera i onda će Rusija započeti pregovore. U suprotnom, denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine Rusija će sama izvršiti, što je prvobitno i najavljeno - podvukao je Šipilin.

Ekspert napominje da sada sve zavisi od SAD i njihove spremnosti da započnu mirovne pregovore.

- Za sada, SAD nisu zainteresovane za mirovne pregovore o Ukrajini - naglasio je on.

Međutim, bivši analitičar CIA Rej Mekgavern je ovog meseca ocenio da bi uspeh ruskih snaga u ratnoj zoni mogao da podstakne Zapad ka rešenju putem pregovora.

Foto: Tanjug/AP

Zelenski se neće pitati ni za šta, na njemu je samo da potpiše predaju Ukrajine

Prema rečima ovog veterana američke obaveštajne službe, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena uzalud insistira na zabranama Vladimiru Zelenskom da pregovara sa Moskvom, ali bi stvari mogle da se promene iz korena „za dve-tri nedelje, kada Rusi budu na drugoj strani Dnjepra".

Politikolog Jurij Svetov podvlači da u pregovorima neće biti nikakvih posrednika i da će Moskva direktno pregovarati, ako do toga dođe. Prema njegovim rečima, Rusija će pregovarati o miru, a Ukrajina o kapitulaciji.

- Kapituliraće Ukrajina i potpisaće akt o kaptulaciji, a tada će prihvatiti uslove koji su postavljeni pre početka specijalne vojne operacije, a za dalje ćemo videti. U svakom slučaju, pregovori se mogu voditi samo sa njihovim gazdama - Amerikancima - zaključio je Svetov.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31