• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

26.06.2023

08:07

KIJEV GUBI SAVEZNIKE, HITNO SE OGLASILA AMBASADA: IZABRALI SU RUSIJU! Odluke Izraela razbesnele Ukrajince, nije ih briga što je Zelenski Jevrejin!

Pixabay/Reuters

Vesti

KIJEV GUBI SAVEZNIKE, HITNO SE OGLASILA AMBASADA: IZABRALI SU RUSIJU! Odluke Izraela razbesnele Ukrajince, nije ih briga što je Zelenski Jevrejin!

Podeli vest

Ukrajinska ambasada u Tel Avivu kritikovala je Izrael, optužujući tu zemlju da "nedovoljno podržava Kijev" u sukobu sa Moskvom, kao i da jača svoje odnose sa Rusijom.

U objavi na Fejsbuku, ukrajinska ambasada je napisala da "sa razočarenjem konstatuju da je aktuelna izraelska vlada izabrala put bliske saradnje sa Rusijom".

"Postoji potpuno odsustvo aktivnosti (Izraela) u slanju podrške Ukrajini tokom poslednjih godinu i po dana, pogotovo kada je u pitanju vojna pomoć", piše u saopštenju ambasade.

Ukrajinci su optužili izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da iznosi "potpuno izmišljene i spekulativne stavove" kako bi opravdao "inertnost" svoje vlade.

Izraelski list "Harec" opisao je to saopštenje ukrajinske ambasade kao najoštriju kritiku Izraela od strane Ukrajine od početka sukoba između Kijeva i Moskve u februaru 2022. godine.

Ukrajinski ambasador Jevgenij Korijčuk više puta se žalio na nedovoljnu podršku Izraela. Prošle godine, on je novinarima rekao da "ne mogu da zamisle koliko je njemu teško da bude ambasador u Izraelu dok je njegov predsednik (Volodimir Zelenski) Jevrejin - zato što on ima daleko veća očekivanja od Izraela u odnosu na ono što Jevrejska država ispunjava".

Netanijahu je u prošlonedeljnom intervjuu rekao da Izrael ne može da pošalje oružje Ukrajini zbog ruskog prisustva u Siriji, kao i zbog mogućnosti da bi to oružje moglo da završi u Iranu.

Ukrajinci su kritikovali i sporazum o osnivanju ispostave ruskog konzulata u Zapadnom Jerusalimu, koji je postignut postignut prošle nedelje, kao i druge susrete na visokom nivou između predstavnika Rusije i Izraela.

Izraelski zvaničnici su pokazali "očigledno nepoštovanje moralnih granica" kada su prošle nedelje prisustvovali diplomatskom prijemu u ruskoj ambasadi, smatraju Ukrajinci.

Dok je većina "demokratskih" zemalja uvelo sankcije protiv Rusije, Izrael ne samo da nije to učinio, već je i povećao obim trgovine sa tom zemljom, piše u saopštenju.

- U stvarnosti, takozvanu 'neutralnost' izraelske vlade treba posmatrati kao prorusku poziciju - zaključuju oni.

Krajem 2022. godine, novi izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je obećao da će njegova zemlja nastaviti da šalje "humanitarnu pomoć" Ukrajini, ali da će "manje govoriti" o sukobu Moskve i Kijeva.

Prošle godine, Ukrajina je od Izraela zatražila i da joj obezbedi protivvazdušni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola", ali je molba odbijena pošto je Izrael rekao da "nema dovoljno veliku proizvodnu bazu" da zadovolji potrebe Kijeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31