• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

21.06.2023

06:15

(VIDEO) ZAPADNI MEDIJI PRIZNALI, RUSKI "ALIGATORI" RASKOMADALI KONTRAOFANZIVU! Strašan neprijatelj iz vazduha srušio sve planove ukrajinskih snaga!

Printscreen/Twitter

Vesti

(VIDEO) ZAPADNI MEDIJI PRIZNALI, RUSKI "ALIGATORI" RASKOMADALI KONTRAOFANZIVU! Strašan neprijatelj iz vazduha srušio sve planove ukrajinskih snaga!

Podeli vest

Pored ruskih tenkova, minskih polja i višeslojnih utvrđenja ukrajinsku ofanzivu ometa i "strašan neprijatelj iz vazduha": ruski jurišni helikopter Ka-52 "aligator".

U jednoj od prvih bitaka u blizini Orehova, u oblasti Zaporožja, ukrajinska pešadija se našla u minskom polju i pod vatrom "aligatora", pri čemu je izgubila nekoliko borbenih vozila "bredli" koje su im isporučile SAD i jedan tenk "leopard 2" nemačke proizvodnje.

Iako kijevske snage nisu objavile koliki su im gubici, snimci bitke koje dele ruski mediji upečatljivo govore o preprekama koje će Ukrajina morati da prevaziđe na frontu, piše "Fajnenšel tajms".

Ukrajinske trupe i zapadni analitičari i zvaničnici dugo su ukazivali na ulogu ruske avijacije, uključujući borbene avione i jurišne helikoptere, u probijanju ukrajinskog oklopa, kao i na nedostatak protivvazdušne odbrane na liniji fronta koja bi ih odvraćala.

S tim se slaže i ukrajinski vojnik Stas iz jedinice za praćenje dronova koji je izjavio za list da ruski helikopteri predstavljaju "veoma moćnu tehniku" kojoj Ukrajina ne može da parira, zalažući se zato za isporuku američkih helikoptera "apač" i aviona F-16.

Ranije ovog meseca Moskva je rasporedila dodatnih 20 helikoptera, uključujući "aligatore", na aerodrom u blizini Berdjanska, 100 kilometara od Orehova, koji je postao vodeća baza za operacije ovih vazduhoplova.

Ruski borbeni avioni i helikopteri sada koriste nedostatke u ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani na prvoj liniji fronta. Kijev upotrebljava različite raketne sisteme zemlja-vazduh iz sovjetske ere, ali ih ima premalo da bi se odbranio, a delimično se oslanja na rakete vrlo kratkog dometa koje se ispaljuju s ramena (MANPADS).

Viši naučni saradnik na Institutu Rojal junatjted servises (RUSI) Džastin Bronk rekao je da su ruski helikopteri opremljeni protivtenkovskim vođenim raketama ogromna pretnja ukrajinskim snagama tokom ofanzive.

- Mogu da lebde, pronađu mete i ispaljuju protivtenkovske vođene rakete izvan dometa MANPADS-a ispaljenih s ramena ili protivavionske vatre - istakao je Bronk.

Zbog toga se ukrajinske snage mahom odlučuju da razmeste svoje malobrojne sisteme zemlja-vazduh bliže linijama fronta što pak dovodi do toga da su im oklopna vozila izloženija ruskoj vatri.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?
Live TV

Bajden oprostio genocid Izraelu! Hoće li Međunarodni krivični sud još da ćuti?

Američki predsednik Džozef Bajden detaljno predstavio plan primirja u Gazi. Obe strane pozitivno reagovale. Poljska podigla navijaciju u nebo. Na samitu u Švedskoj Zelenski traži više naoružanja. Iran se sprema za prevremene predsedničke izbore. U toku je registracija kandidata. Izbori će se održati 28. juna. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Boris Bratina, filozof i pukovnik Velibor Stević. Uživo u program uključio se iz Nemačke i politikolog Andreja Lović, a iz Ukrajine ratni reporter Igor Damjanović.

01.06.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00