• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: logicno.com

09.06.2023

15:48

UZBUNA U HRVATSKOJ, PITANJE JE DANA KADA ĆE OD ZAGREBA TRAŽITI DA POŠALJE VOJSKU NA RUSKI FRONT! Mogu li Plenković i ekipa reći ne?!

AP PHOTO

Vesti

UZBUNA U HRVATSKOJ, PITANJE JE DANA KADA ĆE OD ZAGREBA TRAŽITI DA POŠALJE VOJSKU NA RUSKI FRONT! Mogu li Plenković i ekipa reći ne?!

Podeli vest

Amerika ne želi biti odgovorna u budućem sukobu i ispod žita gura evropske narode u rat s Rusijom. Pitanje je trenutka kada će Hrvatska biti pozvana da iznova šalje Hrvate na novi ruski front.

Bivši generalni sekretar NATO-a, koji je postao savetnik ukrajinskog predsednika, Anders Rasmusen, tvrdio je da bi se neke zemlje članice mogle dobrovoljno javiti da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu, ako zemlji ne budu ponuđena bezbednosne garancije o širokom spektru pitanja na predstojećem samitu.

Rasmusen, koji je bio savetnik ukrajinskih predsednika Vladimira Zelenskog i Petra Porošenka, rekao je da Kijevu treba dati pismene garancije pre sastanka lidera NATO u Viljnusu u Litvaniji sledećeg meseca, uključujući razmenu obaveštajnih podataka Zapada, dostavu oružja i zajedničku vojnu obuku.

- Ako se NATO ne može dogovoriti o jasnom putu napred za Ukrajinu, postoji jasna mogućnost da bi neke zemlje pojedinačno mogle preduzeti akciju - rekao je on u sredu, prenosi Gardian.

Mislim da bi Poljaci ozbiljno razmotrili ulazak i formiranje koalicije ako Ukrajina ne dobije ništa u Viljnusu.

Rasmusen je poslednjih nedelja obilazio Evropu i Sjedinjene Države kako bi pomogao u dobijanju vojne podrške Ukrajini. On tvrdi da bi raspoređivanje stranih trupa bilo legalno prema međunarodnom pravu ako to zatraži Kijev.

Sadašnji generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nedavno potvrdio da će se na samitu razgovarati o nekim sigurnosnim garancijama, jer se pune garancije mogu ponuditi samo državama članicama. Blok je prvi put obećao da će Ukrajini odobriti članstvo još 2008. godine, a Kijev je službeno podneo zahtev za pridruživanje prošlog septembra, ali od tada je postignut mali napredak po tom pitanju.

Nekoliko članica NATO sve glasnije zagovara Ukrajinu u Alijansi, pozivajući i druge zapadne zemlje da zacrtaju jasan put ka članstvu Kijeva. Tako je ranije ove sedmice, podgrupa istočnoevropskih država NATO-a, poznata kao 'Bukureštanska devetka', izdala  saopštenje u kojem poziva NATO da "pokrene novi politički kolosek koji će dovesti do članstva Ukrajine u NATO već u Viljnusu, kao i "robusniji, višegodišnji i sveobuhvatniji paket podrške."

Vašington je takođe u više navrata potvrđivao da će se Ukrajina jednog dana pridružiti vojnom savezu, ali je trenutno stavio veći fokus na sukob s Rusijom, nadajući se da će kasnije rešiti pitanje članstva. Međutim, američka ambasadorka pri NATO Julianne Smith rekla je za Gardian u sredu da zvaničnici sada "razmatraju niz opcija da signaliziraju da Ukrajina napreduje u svojim odnosima s NATO", iako nije precizirala šta bi to moglo podrazumevati. 

Da prevedemo. Amerika ne želi biti odgovorna za budući sukob sa Rusijom i ispod žita gura evropske narode u rat s Moskvom. Pitanje je trenutka kada će Hrvatska biti pozvana da iznova šalje Hrvate na novi ruski front.

Zelenski je odbacio bilo kakvu  "zamenu za NATO" i navodno je rekao zapadnim partnerima da neće prisustvovati samitu u Litvaniji u julu osim ako Alijansa ne ponudi Ukrajini  "konkretne" garancije ili mapu puta za punopravno članstvo.

Rusija gleda na nastavak širenja NATO na istok kao pretnju svojoj sigurnosti. Moskva je navela je pomoć država članica Ukrajini kao jedan od razloga zašto je pokrenula vojnu operaciju u februaru 2022. Moskva je više puta govorila da će neutralnost Ukrajine biti jedna od ključnih uslovi za trajni mir.

S nestrpljenjem čekamo što će reći Planković i njegovi poslušnici u Saboru.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 11 meseci

Sve dok imaju budele kao sto ste vi, Rumuni, Bugari, Poljaci, njihovi ljudi nece umirati. Zato i postojite. Da koriste vas narod i teritoriju, za njih vi ste nista.

sledeća vest

Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!
Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Milenko Jovanov oglasio se povodom vesti da je lider "Guz koalicije" i kradljivac toalet papira iz Skupštine Srbije, Đorše Stanković, po instrukcijama iz jedne Zapadne ambasade žestoko zapretio sudijama Višeg suda u Nišu da prekroje izbornu volju građana i obore izborne rezultate u tom gradu na jugu Srbije!

12.06.2024

14:42

Vesti

Vučević poručio Fergusonu: Potrebno je izvršiti pritisak na Prištinu da se nastavi dijalog i da prestane teror nad Srbima
Politika

Vučević poručio Fergusonu: Potrebno je izvršiti pritisak na Prištinu da se nastavi dijalog i da prestane teror nad Srbima

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u Srbiji Edvardom Fergusonom kome je rekao da je zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji i podvukao da je neophodno izvršiti pritisak na Prištinu kako bi se nastavio dijalog i zaustavio teror koji se vrši nad srpskim narodom u južnoj pokrajini.

12.06.2024

15:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija