• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2023

14:02

NIŠTA OD PREKIDA VATRE U SUDANU! Hemedti poslao jasnu poruku vladinim snagama! "Za sve je kriv..."

Reuters

Vesti

NIŠTA OD PREKIDA VATRE U SUDANU! Hemedti poslao jasnu poruku vladinim snagama! "Za sve je kriv..."

Podeli vest

General Mohamed Hamdan Dagalo, poznatiji kao Hemedti, koji predvodi paravojne sudanske snage koje se bore protiv vojske te zemlje, izjavio je danas da neće pregovarati dok se borbe ne završe.

Hemedti je rekao za Bi-Bi-Si (BBC) da su njegovi lovci "nemilosrdno" bombardovani tokom trodnevnog primirja, koje je produženo.

- Ne želimo da uništimo Sudan - rekao je on, okrivljujući za nasilje načelnika vojske generala Abdela Fataha al-Burhana.

General Burhan je provizorno pristao na razgovore licem u lice u Južnom Sudanu. Vazdušni, tenkovski i artiljerijski udari u delovima Kartuma nastavljeni su od juče, zbog čega izgledi za bilo kakav širi dijalog između dve rivalske vojne frakcije izgledaju daleko.

U telefonskom razgovoru za BBC, Hemedti je rekao da je otvoren za razgovore, ali da je uslov da se primirje održi.

- Prekinite neprijateljstva. Posle toga možemo da vodimo pregovore - naglasio je on.

Hemedti je kazao nema ličnih problema sa generalom Burhanom, ali ga smatra izdajnikom jer je u vladu doveo ljude lojalne bivšem predsedniku Omaru al-Baširu, koga su vojska i RSF zajedno zbacile 2019. godine nakon masovnih uličnih protesta.

- Nadam se da ćemo imati civilnu vladu danas - pre nego sutra, potpuno civilnu vladu. To je moj princip - rekao je Hemedti. Ovo nije prvi put da lider RSF govori o svojoj privrženosti demokratiji, iako analitičari ističu da su njegove snage brutalno gušile civilne proteste u prošlosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija