• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

28.04.2023

17:30

PENTAGON OTKRIO ZAŠTO RATUJE U UKRAJINI, TO JE PRIPREMA ZA SUKOB SA SA KINOM! SAD ne daju Tajvan ni po koju cenu, čine sve da zastraše Peking!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

PENTAGON OTKRIO ZAŠTO RATUJE U UKRAJINI, TO JE PRIPREMA ZA SUKOB SA SA KINOM! SAD ne daju Tajvan ni po koju cenu, čine sve da zastraše Peking!

Podeli vest

Americi je rat u Ukrajini samo vežba za rat sa Kinom, i to preko Tajvana, priznali su zvaničnici Pentagona.

Zamenica američkog ministra odbrane Ketlin Hiks izjavila je da će Pentagon iskoristiti lekcije naučene tokom snabdevanja Ukrajine oružjem da bi pomogao Tajvanu u potencijalnom sukobu sa Pekingom.

Vojna industrija

Ona je u intervjuu za Blumberg izjavila da su tokom ukrajinskog konflikta stečene mnoge prednosti za potencijalne izazove u pacifičkom regionu.

- Sada učimo kako da uvećamo našu vojnu industrijsku bazu i proučavamo tu industrijsku bazu koja je proteklih 60 godina prolazila kroz cikluse praznika i gladi - kazala je Hiksova.

Ona je objasnila da je ukrajinski sukob ukazao na teškoće u brzoj nabavci oružja i opreme za Kijev. Amerika je konstantno koristila predsednička ovlašćenja da ubrza transfer oružja za Ukrajinu, a prema rečima Hiksove, Pentagon planira isto to da uradi i u slučaju Tajvana.

- Analiziramo kako sada koristimo ta ovlašćenja da bismo mogli da ih iskoristimo za bržu proizvodnju municije i isporuke većih količina našim snagama u Pacifiku - rekla je Hiksova, dodajući da Pentagon ima "jasnu strategiju koja je fokusirana na Kinu".

Zamenica američkog ministra odbrane priznala je da SAD ne veruju da je napad Pekinga na Tajvan neminovan, ali je istakla da žele da zastraše Kinu.

- Želimo da se kinesko rukovodstvo svakog dana probudi i kaže: "Danas nije dan da započnemo agresiju koja preti američkim interesima" - naglasila je Hiksova.

Amerika, inače, u poslednje vreme sve više podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu, iako tvrdi da se pridržava politike "jedne Kine", na koju se odavno obavezala. Osim što je pojačao prisustvo svojih ratnih brodova i špijunskih letelica u tom regionu, predsednik Džo Bajden je u vojni budžet za ovu godinu uključio i dve milijarde dolara za Tajvan. Dodatno, Pentagon planira da skladišti oružje vredno 100 miliona dolara na tom odmetnutom kineskom ostrvu ili oko njega.

Previše provokacija

Sem tih konkretnih vojnih mera, Vašington konstantno provocira Peking. Nakon što je prošle godine u avgustu predsednica Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi posetila Tajpej uprkos protivljenju Pekinga, na Tajvan je otad otišlo nekoliko visokih delegacija SAD - sve bez dozvole kineskih vlasti.

S druge strane, predsednica Tajvana Caj Ingven posetila je nedavno Ameriku i tamo se sastala sa novim predsednikom Predstavničkog doma Kongresa Kevinom Mekartijem. To i ostale američke provokacije izazvale su bes Pekinga, te je kineski predsednik Si Đinping u nekoliko navrata iz protesta organizovao velike vojne vežbe oko Tajvana. Iako je Si rekao da bi više voleo mirno ujedinjenje sa Tajvanom, on je ostavio mogućnost da iskoristi i silu, ako to bude potrebno.

NATO: Ukrajina dobila svu opremu i oružje za ofanzivu!

Ukrajinske vojne snage imaju svu potrebnu opremu, oružje i municiju da pokrenu svoju dugo čekanu prolećnu ofanzivu, ocenio je komandant NATO snaga za Evropu, američki general Kristofer Kavoli. On je uveren da ukrajinske snage neće biti zaustavljene zbog nedovoljnih oružanih sistema ili zaliha municije.
- Obavili smo svoje isporuke Ukrajini - rekao je Kavoli članovima Američkog kongresa u sredu.
Kako je istakao, više od 98 odsto borbenih vozila već je isporučeno Ukrajini.
On je, međutim, priznao da su, uprkos velikim gubicima koje je Rusija pretrpela u Ukrajini, ključni elementi njene vojne mašinerije ostali neokrnjeni. Kavoli je ukazao na to da je ruska flota podmornica ostala nedirnuta, kao i da su njihove patrole širom Atlantika na visokom nivou i da su mnogo aktivnije nego ranijih godina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija