• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir.rs

26.04.2023

21:00

KREĆE HAOS, BRITANIJA POČELA DA ISPORUČUJE UKRAJINI MUNICIJU SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM! Rusi će uzvratiti nuklearkom!

Tanjug/AP

Vesti

KREĆE HAOS, BRITANIJA POČELA DA ISPORUČUJE UKRAJINI MUNICIJU SA OSIROMAŠENIM URANIJUMOM! Rusi će uzvratiti nuklearkom!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane u Londonu navodi da nema nikakvu obavezu da učestvuje u čišćenju kontaminiranog područja.

Velika Britanija je već počela da isporučuje Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, potvrdio je Džejms Hipi, državni ministar za oružane snage, navodeći da britanska vojska neće ni pokušati da isprati gde se ovo oružje koristi.

Odgovarajući na pitanja škotskog poslanika Kenija Makaskila, Hipi je potvrdio da je ova municija, namenjena britanskim tenkovima "čelendžer 2", već stigla u Ukrajinu, odbijajući da navede precizno o kojim količinama je reč.

Hiljade projektila

- Poslali smo na hiljade projektila za "čelendžer 2", uključujući i municiju sa osiromašenim uranijomum - rekao je Hipi i napomenuo da je sada ta municija pod kontrolom ukrajinske vojske:

- Ministarstvo odbrane Velike Britanije neće pratiti lokacije gde se municija sa osiromašenim uranijumom koristi. Ispunili smo ukrajinske zahteve i nemamo obavezu da pomažemo u čišćenju.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini

Hipi tvrdi da ova municija predstavlja mali zdravstveni rizik, pozivajući se na studiju britanskih ratih veterana iz 2007. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da ona ipak predstavlja rizik. Sjedinjene Države su u dva rata u Iraku masovno koristile ovu municiju. U tim regijama kasnije je naglo porastao broj defektno rođenih beba.

Na slanje ove municije u Ukrajinu prva je s ruske strane reagovala Ambasada Ruske Federacije u Londonu:

- Ovaj potez dokazuje nemilosrdnu politiku Zapada prema Ukrajini. To će dovesti do eskalacije. Zapad pravi nuklearnu deponiju od Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Andrej Mlakar, vojni stručnjak Kurir televizije, kaže da je slanje municije sa osiromašenim uranijumom korak ka eskalaciji sukoba, koji može da ode u opasnom pravcu:

- Ovu municiju isključivo i jedino koriste zapadni tenkovi koje je Ukrajina dobila od saveznika i služi za probijanje oklopa na velikim daljinama, preko dva kilometra. U pitanju je jezgro projektila napravljeno od osiromašenog uranijuma koje oslobađa veliku toplotu prilikom proboja oklopa.

Tada dolazi do rasprskavanja ove opasne materije u okolinu uništenog tenka. Upotreba ove municije ima pre svega psihološki pritisak na ruske tenkovske posade.

Zvanična Moskva će upotrebu ove municije shvatiti kao prelazak duple crvene linije. Ovo je korak ka daljoj eskalaciji i moguća je ruska pretnja Velikoj Britaniji nuklearnom odmazdom.

Foto: Youtube

Abrams

Korak ka nastavku rata

Na drugoj strani, vojni analitičar Aleksandar Radić sumnja da će doći do eskalacije sukoba, već samo do njegovog nastavka?

- U pitanju je borbeni komplet koji je predviđen za tenkove "čelendžer 2" i s tenkovima je dopremljena ta municija, i to je sad činjenica. Ne očekujem radikalnu reakciju s ruske strane. Ruska vojska je u ratu i imaće priliku da uništi ove tenkove. Ovo je korak ka nastavku rata jer šta god da se dogodi u ofanzivi, nema indikatora da će doći do obrta.

Razgovor predsednika Kine i Ukrajine

Si: Pregovori jedini izlaz iz rata!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru je objavio da je telefonski razgovarao s kineskim predsednikom Si Đinpingom. Reč je o razgovoru koji je Ukrajina dugo tražila, a o njemu se nagađalo još od posete Đinpinga Moskvi prošlog meseca.

Foto: EPA

Đinping i Zelenski

Kineska strana je naglasila da je razgovor inicirala Ukrajina.

- Imao sam dug i značajan telefonski razgovor s predsednikom Si Đinpingom. Verujem da će ovaj poziv, kao i imenovanje ukrajinskog ambasadora u Kini, dati snažan podsticaj razvoju naših bilateralnih odnosa - naveo je Zelenski.

Kineska državna televizija CCTV potvrdila je da su dvojica lidera obavila razgovor telefonom. Tokom razgovora Si je rekao Zelenskom da su "razgovori i pregovori jedini izlaz iz rata", prenosi CCTV. - U nuklearnom ratu nema pobednika. Sve strane trebalo bi da ostanu mirne i suzdržane u suočavanju s nuklearnim pitanjem - rekao je Si. On je naveo i da je Kina voljna da nastavi da pruža humanitarnu pomoć Ukrajini. Zvanični Peking tvrdi da je neutralan kad je reč o ratu. Kineski predsednik se u dva navrata video s Vladimirom Putinom od početka sukoba. Iz Pekinga je najavljeno da će Kina u Ukrajinu poslati posebnog izaslanika vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Rusi se nemaju pravo bunito. od početka invazije rusi koriste DU streljivo u tenkovima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31