• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

26.04.2023

11:30

POVAMPIRENI AZOV OPET KREĆE NA RUSE! Kijev priprema ZLOGLASNU brigadu za KLJUČNU ulogu u kontraofanzivi, HILJADE boraca činiće UDARNU PESNICU napada!

AP/Photo

Vesti

POVAMPIRENI AZOV OPET KREĆE NA RUSE! Kijev priprema ZLOGLASNU brigadu za KLJUČNU ulogu u kontraofanzivi, HILJADE boraca činiće UDARNU PESNICU napada!

Podeli vest

Brigada Azov, koja je učestvovala u teškim bitkama za Marijupolj, pokušava da se oporavi od velikih borbenih gubitaka kako bi mogla da odigra snažnu ulogu u sledećoj velikoj ukrajinskoj ofanzivi.

Jedinica se nada da će regrutovati 6.500 novih boraca kako bi obnovila borbenu moć.

Osim toga, lideri Azova pokušavaju da obezbede više od 1.000 boraca koji su ostali u Rusiji kao ratni zarobljenici.

- Spremni smo da oslobodimo teritoriju - rekao je major Bohdan Tavr Krotevič, koji je privremeni komandant brigade i predvodi napore za rekonstrukciju nakon što je jesenas pušten iz ruskog zarobljeništva.

Ukrajinska vlada je odredila Azov, koji je nedavno apsorbovao druge elemente nacionalne garde zemlje, kao jednu od šest „ofanzivnih brigada“ koje će predvoditi pokušaj Ukrajine da povrati oblasti pod ruskom kontrolom.

Foto: Reuters

Posle meseci uglavnom malih pomeranja u linijama fronta, sve se više spekuliše o prolećnoj kontraofanzivi ukrajinskih snaga, piše Vašington post.

Azov je odigrao važnu ulogu i 2014. godine.

Lideri Azova pokušavaju da prevaziđu kontroverzu oko krajnje desničarskih korena brigade, što je dovelo do toga da Azovu nije dozvoljeno da primi zapadno oružje. Najnovije regrute Azov privlači ne zbog ultranacionalističke ideologije, već zbog dokazanih borbenih veština, kažu vođe brigade.

- To je ime koje je zahvaljujući odbrani Marijupolja postalo poznato u svetu. Nekada je imalo negativno značenje. Sada ima pozitivno jer ono što radimo funkcioniše... Regruti koji nam dolaze razumeju to - rekao je 28-godišnji glavni narednik Maslo tokom nedavne obuke van Kijeva.

Foto: AP/Photo

Azov je postao poznat nakon što ruske aneksije Krima 2014. godine, dok se loše opremljena ukrajinska vojska borila da uzvrati protiv separatista koje podržava Rusija u istočnom regionu Donbasa. Azov, tada dobrovoljačka formacija, odigrao je ključnu ulogu u odbrani strateškog grada Marijupolja. Jedinica je kasnije te godine uključena u Nacionalnu gardu Ukrajine.

"Ne postoje situacije bez izlaza"

- Ovde dolaze verovatno najmotivisaniji ljudi. Mogu da budem siguran da će moj drug moći da me pokrije, zaštiti. I ja ću to učiniti - objasnio je on.

Maslo, koga je Rusija takođe zarobila prošle godine i koji je proveo mesec dana u bolnici oporavljajući se od zadobijenih povreda, rekao je da bi snalažljivost Azova mogla pomoći da se nadoknadi nedostatak naprednog naoružanja.

On najavljuje da će Azov „iz ničega nešto izmisliti”. Vođe trupa kažu da regrutacija ide dobro, ali su odbili da otkriju tačne brojke.

Foto: AP/Photo

- Većina ljudi bi pretpostavila da će se rat brzo završiti ili da će ga dobiti neko drugi umesto nas. To se nije desilo. Dakle, mi pokušavamo da objasnimo civilnom stanovništvu zemlje da su nam potrebni da nam pomognu da oslobodimo teritoriju - kaže Krotevič.

Upitan o predstojećoj ofanzivi, Krotevič koristi primer Prvog rusko-čečenskog rata, kada su čečenske snage usvojile strategiju zauzimanja malih gradova kako bi ih iskoristile kao polugu da ponovo zauzmu oblasti pod ruskom kontrolom. On je sugerisao da bi Ukrajina mogla učiniti isto.

On je potvrdio da će se Azov u ​​budućim bitkama oslanjati na iskustvo odbrane Mariupolja.

- Naše iskustvo sa Azovstalom nam govori da nema situacija bez izlaza - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ratko

pre 1 godinu

PUTINE PRZI CELU UKRAINU SRAVNO NACISTE SA ZEMLJOM....DA NE OSTANE NI KAMEN NA KAMEN....NACISTI UVEK OSTAJU NACISTI ......

Dejan

pre 1 godinu

Pa ih vi opet zarobite pa pustite,jadan narod koji se bori u toj Rusiji nema ovo veze sa ratom zbog zemlje i domovine,više meni ovo liči na Miloševića i Tudjmana dok smo mi ginuli oni za istim stolom u Amsterdamu ručkaju i prave dilove...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Na ovo su Prijepoljci čekali 10 godina!
Srbija

Na ovo su Prijepoljci čekali 10 godina!

Posle 10 godina u Zdravstvenoj stanici u Kolovratu ponovo je počela da radi laboratorija i stomatološka ordinacija. Predsednik opštine Prijepolje Drago Popadić u društvu direktora Opšte bolnice Prijepolje Branka Gojakovića, direktora Doma zdravlja Elmedina Čičića i Aleksandra Lazića, direktora Zdravstvenog centra Užice obišao je ovu zdravstvenu stanicu kao i onu u Brodarevu.

11.06.2024

19:45

Ima li jeftinije? U Pirotu počeli da rade bazeni, a cena karte...
Srbija

Ima li jeftinije? U Pirotu počeli da rade bazeni, a cena karte...

Na velikom otvorenom kupalištu u Pirotu otvorena je letnja sezona! Novi bazeni u okviru Sportskog centra izgrađeni su prošle godine i za nekoliko meseci rada imali su više od 90.000 posetilaca. Prema rečima direktora Sportskog centra Nenada Đorđevića ove godine biće ih više jer su, kako je rekao, uslovi odlični a cena karata veoma pristupačna!

11.06.2024

16:48