• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

05.04.2023

17:30

KRIM NIJE DOVOLJAN ZA PARIRANJE AMERICI U RUMUNIJI, RUSIJA MORA IMATI I ODESU I IZMAIL! Za Ukrajinu je ovo smrtna presuda, ali...

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

KRIM NIJE DOVOLJAN ZA PARIRANJE AMERICI U RUMUNIJI, RUSIJA MORA IMATI I ODESU I IZMAIL! Za Ukrajinu je ovo smrtna presuda, ali...

Podeli vest

Moskva će ići na zauzimanje cele teritorije istočno od Dnjepa i cele crnomorske obale koju je dosad držala Ukrajina. Držanje Krima nije dovoljan odgovor na prisustvo Amerikanaca u Rusmuniji. Mora da uzme celu crnomorsku obalu sa Odesom i Izmailom na ušću Dunava.

Vašington ne prestaje da pritiska Kijev da započne obećavanu i najavljivanu „prolećnu kontraofanzivu".

Stalni predstavnik SAD u NATO, Džulijan Smit, izjavila je u Pentagonu u Stejt departmanu očekuju da ukrajinska armija započne taj kontraudar „u narednim nedeljama".

Ovako je nastupila uoči novog briselskog okupljanja  ministara spoljnih poslova zemalja NATO (4-5. aprila).

Prisustvovaće i ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov koji je poljskom listu Wyborcza rekao da se „aktivno pripremaju za kontraofanzivu" ukrajinske jedinice koje su za nju odabrane.

Čak je naveo da će „sve početi" čim se „prosuši stepa".

Još je ponovio da će cilj „kontraudara" biti „izbijanje na Azovsko more" sa „presecanjem kopnenoog koridora za Krim".

Portparol ukrajinske vojne avijacije, Jurij Ignat, sa ponosom je objavio da njegova zemlja sada ima - spremne i za kontraofanzivu i za dalje borbe - tri brigade lovaca MiG-29 , odnosno - 72 takva aviona.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško poručui je Kijevu i njegovim zapadnim sponzorima da će novodobijeni MiG-29 ubrzo poboljšati statistiku oborenih aviona u ukrajinskom ratu.

Moskovski vojni ekspert Konstantin Sivkov smatra da komanda ukrajinskim garnizonima u Bahmutu i Avdejevki da napuste položaje može neposredno prethoditi „kontraudaru" na kojem insistiraju Amerikanci.

On ukazuje da ukrajinske snage drže samo 15 odsto Bahmuta a da u tom delu grada i zapadno od njega drže oko 10.000 vojnika.

Svikov smatra da će Ukrajinci - gde god napali - pokušati prodor manjim grupama između ruskih utvrđenih tačaka.

Foto: Printskrin

Kedmi ubeđen da Moskva neće stati i da je cilj uzimanje Odese i izlazak na Dunav

Izraleski vojni analitičar Jakov Kedmi, koji je rukovodio i obaveštajnom službom svoje zemlje Nativ, uveren je da će ukrajinska kontraofanziva biti neuspešna, a da će za njom uslediti ruski kontraudar. Sa mnogo većim snagama nego je dosad bilo angažovano i na najudarnijim delovima fronta.

Kedmi smatra da će Moskva ići na zauzimanje cele teritorije istočno od Dnjepa i cele crnomorske obale koju je dosad držala Ukrajina. I to kratko objašnjava ovako:

- Držanje Krima nije dovoljan odgovor na prisustvo Amerikanaca u Rusmuniji. To su samo uzimanje cele crnomorske obale sa Odesom i Izmailom na ušću Dunava.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

I to je malo. Rusija se mora vratiti tamo gdje je bila1989. ako hoce bilo kakvu sigutnost. Cica mica gotova prica.

pax_orion

pre 1 godinu

Ovim tempom bi došla za jedno 30 godina do dunava :D ali prije će doživjeti kolaps nego što ikada više vidi herson osim na karti :D

sledeća vest

Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!
Izbori 2024

Đorđe Stanković krši zakon! Jovanov: Lik koji je krao toalet papir vrši brutalan pritisak na sudije kako bi isposlovao odluku u korist svoje izborne liste!

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i narodni poslanik Milenko Jovanov oglasio se povodom vesti da je lider "Guz koalicije" i kradljivac toalet papira iz Skupštine Srbije, Đorše Stanković, po instrukcijama iz jedne Zapadne ambasade žestoko zapretio sudijama Višeg suda u Nišu da prekroje izbornu volju građana i obore izborne rezultate u tom gradu na jugu Srbije!

12.06.2024

14:42

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ovo se ne viđa često! Turci bodre Dušana Silnog! (VIDEO)
EURO 2024

Ovo se ne viđa često! Turci bodre Dušana Silnog! (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije održaće danas prvi trening u Augzburgu pred start Evropskog prvenstva. Veliki broj navijača dočekao je “orlove”, a interesantno je da je manja grupa navijača turskog Fenerbahčea doputovala u trening centar srpskog tima, kako bi pružili podršku Dušanu Tadiću!

12.06.2024

17:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Ko "deli sreću" odžačarima?
Pitam se, pitam

Ko "deli sreću" odžačarima?

Kragujevačkog odžačara koji decenijama “deli sreću” onima koji veruju da će im dan biti bolji kad ga sretnu, spazili smo na zanimljivom mestu, odakle neki odlaze veseli a drugi zabrinuti...

12.06.2024

19:25