• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/declassifieduk

21.03.2023

14:15

OSIROMAŠENI URANIJUM STIŽE U UKRAJINU! Ruse čeka PAKAO kojeg SRBI dobro pamte, Moskva poslala JEZIVO upozorenje! "Na svaku upotrebu toga.."

Reuters/Printscreen Twitter

Vesti

OSIROMAŠENI URANIJUM STIŽE U UKRAJINU! Ruse čeka PAKAO kojeg SRBI dobro pamte, Moskva poslala JEZIVO upozorenje! "Na svaku upotrebu toga.."

Podeli vest

Britanija će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, rekla je zamenica ministra odbrane zemlje Anabel Goldi.

- Uporedo sa isporukom eskadrile... borbenih tenkova "Čelendžer 2" Ukrajini, isporučićemo municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum - navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanskog parlamenta.

Osiromašeni uranijum se koristi za protivoklopne projektilima zbog svoje velike čvrstine i značajne razarajuće snage.

Prvi put je korišćen u tenkovskim granatama u nacističkoj Nemačkoj zbog nedostatka gušćeg volframa.

Rusija je ranije upozorila da će upotrebu osiromašenog uranijuma u ​​Ukrajini smatrati „prljavom bombom“.

Zvaničnik Kremlja Konstantin Gavrilov rekao je u januaru:

- Ako Kijev bude snabdeven takvim granatama za tešku vojnu opremu NATO, mi ćemo to smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije sa svim posledicama.

Municija sa osiromašenim uranijumom su povezane sa rakom i urođenim defektima.

Nju su savezničke snage intenzivno ispaljivale u Iraku i SR Jugoslaviji. Naučnici veruju da se njihovi toksični efekti na ljudsko zdravlje mogu i dalje osećati dugo nakon okončanja sukoba.

Portparol Bele kuće odbio je da potvrdi da li SAD isporučuju takve metke Ukrajini na pitanje novinara u januaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Veteran

pre 1 godinu

Ako budu koristili tu municiju onda treba sravniti Kiev!!!Neka se prica!Ameri su mogli hirosimu i Nagasaki i sad Japancima samo cipelice vire iz Americke BULJE!!!

Miki

pre 1 godinu

U slucaju ponovne upotrebe osiromasenog uranijuma u ratu Rusija mora hitno omoguciti britanskim i americkim gradjanima primerne doze zdrave radijacije.Dosta je bilo zapadnog idiotizma.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12