• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sohu

28.07.2022

20:42

UPOZORENJE IZ KINE, KIJEV DA SE ČUVA, ZAPAD ĆE VAS PRODATI!? SAD i saveznici šalju nagoveštaje Rusiji, spremni su za veliki dil?

Reuters/Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

UPOZORENJE IZ KINE, KIJEV DA SE ČUVA, ZAPAD ĆE VAS PRODATI!? SAD i saveznici šalju nagoveštaje Rusiji, spremni su za veliki dil?

Podeli vest

SAD i njihovi saveznici dali su neočekivani nagoveštaj Rusiji o Ukrajini. Takve zaključke izneli su stručnjaci iz Kine

Prošlo je nekoliko meseci od početka ukrajinske krize, a sve ovo vreme SAD i njeni saveznici izjavljuju spremnost da podrže Ukrajinu. Prema rečima kineskih stručnjaka iz medija "Sohu", zapadna retorika u vezi sa ukrajinskom krizom poslednjih dana se dosta promenila.

- Zapad je počeo da daje neočekivane nagoveštaje Rusiji - kažu analitičari iz Kine.

Analitičari "Sohu"-a su primetili da su vodeći zapadni mediji dramatično promenili ukrajinsku agendu. Ako su nedavno govorili o potrebi da pojačaju svestranu podršku Ukrajini i bili veoma optimistični u pogledu njenih šansi, danas se njihova pozicija mnogo promenila.

Oni su postali mnogo uzdržaniji u svom pristupu i sve više nagoveštavaju potrebu za brzim okončanjem krize, čak i po cenu značajnih ustupaka Rusiji. Time pokazuju spremnost da počnu razgovore sa Moskvom o budućnosti Ukrajine.

Promena retorike zapadnih medija bila je prilično neočekivana, jer su upravo SAD i evropske zemlje podgrejale ovu krizu i uložile milijarde dolara u nju. Oni su ti koji podstiču Kijev da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca.

Zašto je došlo do tako drastične promene raspoloženja Zapada?

- SAD i evropske zemlje udružile su snage da bi organizovale obuzdavanje Rusije i uvele sankcije protiv nje. Međutim, ove mere nisu dale očekivane rezultate, umesto da štete Ruskoj Federaciji, izazvale su najveću energetsku krizu u poslednje četiri decenije širom Zapada. Ovo se ne može smatrati pobedom. Stoga su, ocenjujući efekat onoga što se dogodilo, SAD i njihovi saveznici jednoglasno napravili korak unazad - naveli su autori kineskog izdanja.

Ova situacija je prilično opasna za Rusiju. Činjenica je da Zapad nagoveštava svoju želju da reši krizu ne zato što to zaista želi, već samo zato što mu je u ovom trenutku postalo neisplativo da nastavi konfrontaciju.

U budućnosti, čim se geopolitička situacija promeni, on može ponovo da se vrati ovom pitanju, započinjući provokacije u Ukrajini.

Eksperti "Sohu"-a smatraju da Rusija treba da deluje na osnovu svojih nacionalnih interesa i da nastavi da rešava prvobitno postavljene zadatke u Ukrajini. U suprotnom, Kijev može ponovo postati izvor problema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija