• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rt/reuters

13.04.2022

14:16

"DVAPUT RAZMISLITE!" Hitan poziv evropskog giganta, ovaj embargo Rusiji EU ne sme ni po koju cenu da uvede! Moskva će jedva i osetiti gubitak, ali će zato ceh platiti...

AP/Photo

Vesti

"DVAPUT RAZMISLITE!" Hitan poziv evropskog giganta, ovaj embargo Rusiji EU ne sme ni po koju cenu da uvede! Moskva će jedva i osetiti gubitak, ali će zato ceh platiti...

Podeli vest

Izvršni direktor Erbasa Gijom Fori pozvao je Evropu da ne blokira uvoz titanijuma iz Rusije, rekavši da bi sankcije na taj strateški metal nanele štetu vazduhoplovstvu, a Rusija jedva da će ostetiti taj gubitak

Rusija je treći po veličini svetski izvoznik materijala, snabdevajući Erbasom oko polovinu svog titanijuma, dok su Japan i Rusija ključni dobavljači američkog rafinisanog titanijuma - od čega se 90% uvozi.

Proširivanje akcija preduzetih nakon ruske invazije Ukrajine na titanijum, koji se koristi u avionima i mlaznim motorima, „ne bi bilo prikladno“, rekao je izvršni direktor Fori na godišnjem sastanku akcionara, pozivajući Evropu da "dvaput razmisli" o uvođenju sankcija na titanijum.

Rusija je najveći proizvođač titanijuma, strateškog metala koji se ceni zbog svoje snage u odnosu na težinu. EU je do sada izbegavala da zabrani rusku robu osim čelika i uglja, a titanijum je i dalje izuzet od ograničenja trgovine sa Rusijom.

„Sankcije protiv ruskog titanijuma teško da bi naškodile Rusiji, jer one čine samo mali deo tamošnjih izvoznih prihoda, ali masovno bi oštetile čitavu vazduhoplovnu industriju širom Evrope“, ocenjuju stručnaci.

Erbas ubrzava potragu za neruskim zalihama na duži rok, dok su njegove potrebe pokrivene kratkoročno i srednjoročno, rekao je Fauri.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija