• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.02.2022

11:55

Putin i Si ZAJEDNO PROTIV ZAPADA! Lideri dve VELIKE sile UPOZORILI NATO... Nameravamo da se SUPROTSTAVIMO DELOVANJU!

AP/Photo

Vesti

Putin i Si ZAJEDNO PROTIV ZAPADA! Lideri dve VELIKE sile UPOZORILI NATO... Nameravamo da se SUPROTSTAVIMO DELOVANJU!

Podeli vest

Protivimo se daljem širenju NATO na istok i pozivamo taj vojni savez da napusti pristup iz vremena Hladnog rata. Nameravamo da se suprotstavimo delovanju spoljnih sila na podrivanju bezbednosti, naveli su lideri Kine i Rusije

Predsednik Kine Si Đinping zajedno će se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom suprotstaviti NATO. Dvojica državnika, koja su se u petak sastala u Pekingu, potpisala su zajedničku izjavu u kojoj traže zaustavljanje širenja NATO na istok i napuštanje hladnoratovske politike.


Putin i Si su pre otvaranja Zimskih olimpijskih igara objavili izjavu u kojoj je navedeno da Kina podržava predloge koje je iznela Rusija o bezbednosnim garancijama u Evropi. Kako je istaknuto, dve zemlje nameravaju da se odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da se suprotstave delovanju spoljnih sila na podrivanju bezbednosti i organizovanju obojenih revolucija.

Svetska bezbednost

Nijedna država ne može i ne treba da obezbedi svoju bezbednost nezavisno od bezbednosti celog sveta
Putin i Si


- Protivimo se daljem širenju NATO na istok i pozivamo Severnoatlantski savez da napusti ideologizovane pristupe iz vremena Hladnog rata - navedeno je u zajedničkoj izjavi.


Osim toga, Moskva i Peking pozvali su SAD da odustanu od raspoređivanja raketa srednjeg i malog dometa u Evropi.

Foto: Tanjug/AP


- Protivimo se i formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavljenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu. Rusija i Kina ulažu dosledne napore da izgrade ravnopravan, otvoren, inkluzivan sistem bezbednosti, koji nije protiv trećih strana i koji obezbeđuje mir, stabilnost i prosperitet. Nijedna država ne može i ne treba da obezbedi svoju bezbednost nezavisno od bezbednosti celog sveta i na račun bezbednosti drugih država - naglašeno je u izjavi.


Demokratija je univerzalna


Kako je dodato, Rusija i Kina nameravaju da čvrsto brane neprikosnovenost rezultata Drugog svetskog rata i uspostavljenog posleratnog svetskog poretka.

Amerikanci prete Rusiji i Kini

Amerika je zapretila Moskvi da će bliži odnosi s Kinom samo oslabiti rusku ekonomiju. Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da SAD imaju više mehanizama koje mogu da primene ako vide da strane kompanije, uključujući one u Kini, pokušavaju da izbegnu američke sankcije.


- Ako Rusija misli da će biti u poziciji da bližim odnosom sa Kinom ublaži neke od ekonomskih i finansijskih posledica eventualnih sankcija zbog Ukrajine, to joj neće uspeti. To će zapravo rusku ekonomiju na mnogo načina učiniti krhkom - rekao je Prajs.


On je istovremeno upozorio kineske firme da će snositi posledice ukoliko probaju da izbegnu kontrolu izvoza, koja će biti uvedena Rusiji ukoliko napadne Ukrajinu.

 


- Saglasni smo da je demokratija univerzalna vrednost, a ne privilegija pojedinih država i da je njena promocija i zaštita zajednički zadatak cele svetske zajednice - napisano je u izjavi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Devojčica je jaukala i dozivala mrtvu majku! Vozač "mercedesa" ubice nije ni zvao Hitnu pomoć! (FOTO)
Hronika

Devojčica je jaukala i dozivala mrtvu majku! Vozač "mercedesa" ubice nije ni zvao Hitnu pomoć! (FOTO)

Milorad M. (42), vlasnik stovarišta iz okoline Novog Bečeja, uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, a nakon što je sinoć oko 21 sat na putu između naseljenih mesta Novi Bečej i Kumane automobilom marke "mercedes GLE" naleteo na bicikliste, majku Moniku Isakov (36) i maloletnu decu, koji su vozili osvetljenim putem.

26.05.2024

15:18

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija