• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.03.2021

18:14

HOROR DESETOGODIŠNJEG RATA! UNICEF: U Siriji poginulo ili povređeno gotovo 12.000 dece!

Vesti

HOROR DESETOGODIŠNJEG RATA! UNICEF: U Siriji poginulo ili povređeno gotovo 12.000 dece!

Podeli vest

U 10-godišnjem sirijskom građanskom ratu poginulo je ili povređeno gotovo 12.000 dece, a milioni su napustili školu, saopštio je danas Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF)

Sumorna statistika objavljena je u izveštaju UNICEF-a uoči 10. godišnjice početka sukoba u Siriji, započetog sredinom marta 2011, preneo je AP.

U ratu je poginulo skoro pola miliona ljudi, povređeno je više od milion i raseljena polovina stanovništva, dok više od pet miliona ima status izbeglica.

U izveštaju je navedeno da se broj dece koja pokazuju simptome psihosocijalne patnje udvostručio 2020. godine, jer je kontinuirano izlaganje nasilju, šoku i traumama imalo značajan uticaj na mentalno zdravlje dece, sa kratkoročnim i dugoročnim posledicama.

Foto: AP PHOTO

UNICEF je naveo da je skoro 12.000 dece ubijeno ili povređeno u protekloj deceniji, prema verifikovanim podacima, a više od 5.700 dece, od kojih su neka imala samo sedam godina, regrutovano u oružane snage.

Dečji fond UN je naveo i da skoro 2,45 miliona dece u Siriji i još 750.000 sirijske dece u susednim zemljama ne pohađa školu, od čega 60 odsto dečaka.

Rečeno je i da je situacija za veliki broj dece i porodica i dalje nesigurna i da skoro 90 odsto ima potrebu za humanitarnom pomoći, što je porast od 20 procenata samo tokom prošle godine.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31