• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug/avaz

08.12.2020

10:36

AMERIČKI JASTREBOVI ŠALJU TRUPE U BRČKO, SPREMA SE ŽESTOK UDAR NA SRPSKU! Srbomrzačka trojka danas u Kongresu SAD iznosi pakleni scenario za Zapadni Balkan!

Vesti

AMERIČKI JASTREBOVI ŠALJU TRUPE U BRČKO, SPREMA SE ŽESTOK UDAR NA SRPSKU! Srbomrzačka trojka danas u Kongresu SAD iznosi pakleni scenario za Zapadni Balkan!

Podeli vest

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, čiji je predsedavajući kongresmen Eliot Engel, razmatraće danas preporuke političkih pristupa koje bi administracija izabranog predsednika Džoa Bajdena mogla da primeni prema Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju

Sednici bi trebalo da prisustvuje i Medlin Olbrajt, koja je tokom devedesetih godina prošlog veka obavljala funkcije ambasadora SAD pri UN i državnog sekretara i bila aktivna tokom sukoba na području Balkana devedesetih godina prošlog veka.

U svojstvu stručnjaka raspravi bi trebalo da prisustvuje i Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins i poznavalac prilika na Balkanu. Olbrajtova, Engel i Server važe za albanske lobiste.

Kako sarajevski Avaz ekskluzivno saznaje, Server će u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na "snažniji angažman kada je reč o sprečavanju secesije RS, unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, te punom priznavanju državnosti Kosova".

U svom govoru će navesti da Dejton danas služi interesima „etničkih pljačkaških barona“, od kojih „jedan naoružava svoju državnicu za otcepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali“.

- SAD bi trebalo da pritisnu Evropljane da sankcionišu one koji zagovaraju nezavisnost Republike Srpske te da ojačaju i premeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na severoistoku zemlje kako bi blokirali secesiju - kazaće će Server, tvrdi Avaz.

Foto: Reuters

Eliot Engel

Najavljeno je i učešće Januša Bugajskog, predstavnika nevladine Džejmstaun fondacije, takođe stručnjaka za balkanska pitanja, navodi Glas Amerike.


Vakuum

Inače, o odnosu SAD prema Zapadnom Balkanu nedavno je u intervjuu za Glas Amerike govorio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za to područje Metju Palmer, koji smatra da se američki pristup neće promeniti.

Kako je istakao, administracije se razlikuju, ali ne i osnove američkog pristupa Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o Srbiji, Glas Amerike prenosi da se naša zemlja "trenutno nalazi u pregovaračkom vakuumu sa EU i da u 2020. nije otvorila nijedno pregovaračko proglavlje", pa je skor Srbije zaustavljen na 18 i tri privremeno zatvorena poglavlja od 35.

Foto: Reuters

Medlin Olbrajt
Glas Amerike podseća na izjavu Viole fon Kramon, izvestiteljke Evropskog parlamenta o odnosima sa Zapadnim Balkanom, koja je nedavno ocenila da je uzrok zastoja u otvaranju poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije u, kako se izrazila, "pogoršanju stanja u demokratiji."

Rusija i Kina trn u oku

"Dobre vesti. Evropski savet i Evropska komisija sa Srbijom neće otvoriti nova pregovaračka poglavlja. U 2020. stanje demokratije u Srbiji se pogoršava. Napadi na medije, nasilje protiv mirnih demonstranata i izbori koje su obeležili ozbiljni problemi. To nije put do integracija u Evropsku uniju”, napisala je fon Kramon na Tviteru.

Takođe Glas Amerike ističe da se "Srbija više puta našla na meti kritika zapadnih partnera i Evropske unije zbog neusaglašene spoljne politike sa blokom država čijem članstvu teži, kao i bliskoj ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji sa Rusijom i Kinom."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbo

pre 3 godine

Nismo mi mnogo marili ni kad su bili jedina sila i kad su sami odlučivali.Vučić ima i imaće još veću podršku što budu više pretili,takvi smo mi srbi.Srbija je u genima i u srcima i to niko uništiti ni umanjiti neće.

UJO

pre 3 godine

Ti koji su hteli da nas podrže tvoj vođa im je okrenuo leđa. A ti se samo teši.

laky

pre 3 godine

Gerijatrija se uz....bala,naoštrićemo za njih po glogov kolac.

Aranđel

pre 3 godine

Pogledajte vi samo ove njuške, koje je i bog kaznio, kako izgledaju Đavolski.

Spasko Imanjitz

pre 3 godine

nisu oni americki jastrebovi nego americki jevreji , i nisu oni krivi sto su kriminalci i ubice dece i rade to sto rade i pljackaju narode , nego je vlada Srbije ta koja nije omogucila nijednom srpskom gradjaninu ni izbeglici da pokrene medjunarodnu tuzbu i sudski postupak protiv Madlin Olbrajt i americke administracije za sirenje nacizma i terorizma u Evropi . A pitanje je zasto vlada Srbije to nije omogucila srpskom narodu , pa cak vlada Srbije srpske izbeglice iz hrvatske salje nazad u nacisticku hrvatsku da prave dokumente i vozacke dozvole i da to placaju hrvatima , zato sto vlada Srbije nije vlada srpskog naroda nego je to vlada postavljena od strane okupatora koji su postavili rimskosolomonsku krunu na zastavu Srbije i dostavili rimskosolomonskog Nato agenta Kuracdjordjewitza sa engleskog pedofilskog dvorca da pljacka srpsku drzavu i narod , a Kuracdjordjewitzevi ljudi su sve vreme u toku rata bili trojanski konji potplaceni od zapadnih sluzbi i suradjivali su sa hrvatskim nacistima i izetbegovicevim teroristima i radili sve protiv Srbije i srpskog naroda .

UJO

pre 3 godine

Šta sada kažu potomci onih što su 45. pobegli preko bare i lobirali za trampa? Opet će Srbi na Balkanu snositi posledice njihovih glupih odluka. Ne bi me čudilo da su potomci lobirali kod amera da nas bombarduju kako bi doveli svoje na vlast u Srbiji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija