• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer /M. D

18.04.2023

07:30

ŠTA JE SAD OVO?! GLAVNI TUŽILAC BIH: INCKOV ZAKON JE NEZAKONIT! Sledi politička bura u Sarajevu, hoće li Kajganić preživeti "istinu"?!

Reuters

Balkan

ŠTA JE SAD OVO?! GLAVNI TUŽILAC BIH: INCKOV ZAKON JE NEZAKONIT! Sledi politička bura u Sarajevu, hoće li Kajganić preživeti "istinu"?!

Podeli vest

Glavni tužilac u BiH Milanko Kajganić tvrdi da izmene Krivičnog zakona koje je u julu 2021. godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko nisu zakonite i ustavne! Takozvanim Inckovim zakonom preti se zatvorskom kaznom od pet godina svakome ko negira navodni 'genocid' u Srebrenici!

Kajganić je ovo rekao za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS), dodajući da su do sada najviše prijava za negiranje 'genocida' dobili protiv predsednika RS Milorada Dodika, ali da su sve te prijave odbijene. 

Odmah posle ove izjave, Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH (VSTS) ekspresno je formirala 'disciplinski predmet' protiv Kajganića!?! Iako nije saopšten konkretan razlog za ovu odluku, sva je prilika da je reč o političkom zastrašivanju i pokušaju disciplinovanja glavnog tužioca u BiH!

Odbačene prijave

Tome u prilog idu tekstovi u sarajevskim medijima koji pišu da je Kajganić 'pokušao da obesmisli' izmene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Incko.

- Imamo situaciju u javnosti da se smatra da je donet novi zakon i da taj zakon zabranjuje samo negiranje genocida, ali i da svaka polemika oko toga je li negde bio genocid ili nije bio genocid predstavlja krivično delo. To nije u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, postoje tu još neki elementi koje treba dokazati kako bi to bilo krivično delo - izjavio je Kajganić gostujući na RTRS, dodajući da je najveći broj prijava za negiranje 'genocida' bio protiv Milorada Dodika.

- U značajnom broju tih predmeta mi smo doneli tužilačke odluke. One su do sada sve bile negativne. Tužioci su objasnili iz kojih razloga su doneli te negativne odluke - istakao je Kajganić.

Odmah posle ove Kajganićeve izjave, protiv glavnog tužioca BiH pokrenuta je istraga!?!

- Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH formirala je disciplinski predmet protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića zbog izjave za Radio-televiziju Republike Srpske - saopštila je portparolka Marjana Popović.

Nema elementa odgovornosti

Apsolutno nema elemenata disciplinske odgovornosti glavnog tužioca Milanka Kajganića. Članovi VSTS i disciplinski tužilac trebalo bi da poznaju pravo i da uvide da je njegova izjava bila pojašnjenje javnosti, tvrdi advokat Tatjana Savić.

Sam glavni tužilac BiH Milanko Kajganić, na drugoj strani, kaže da nije upoznat sa istragom koja je pokrenuta protiv njega.

- Nisam zvanično niti nezvanično obavešten da je formiran disciplinski predmet protiv mene. Nemam nameru da komentarišem odluke Kancelarije disciplinskog tužioca - ističe Kajganić.

Komentarišući sve ove navode, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kaže da je ovo pokušaj da se uvede verbalni delikt.

- Pokušaji da se uvede verbalni delikt o svakoj temi koja koristi srbofobne stereotipe i vraća nas u period 1992-1995. godine i priču o agresorima i braniocima u BiH razotkriva da se nije odustalo od ukidanja Republike Srpske. Ovo otkriva i nemoć bošnjačkih unitarista, kojima ističe vreme u paralelnom procesu sa restrukturiranjem svetske ravnoteže. Njima se žuri, pa zato sada pokazuju paniku - naglašava Stevandić.

Teško će im proći

Politički analitičar Anđelko Kozomara ocenjuje da se Kajganić nije izjašnjavao o Srebrenici, nego je stručno objašnjavao kada negiranje 'genocida' može da bude krivično delo.

- Glavni tužilac je u problemima. Neustavnim i antidejtonskim pravosuđem u BiH upravlja radikalna bošnjačka struja, koja hoće da jednim udarcem postigne dva cilja: pravosudno da kazni Dodika, jer mu politički ne može ništa, ali i da sa mesta glavnog tužioca smeni Srbina. Bez obzira na to što je u BiH sve moguće, ovo će im ići baš teško. Već je protiv nekoliko zvaničnika RS i novinara obustavljen postupak zbog negiranja 'genocida', upravo iz razloga na koje je ukazivao Kajganić - zaključuje Kozomara.

Prijavljen i Dodikov savetnik, tužioci odlučili da nema istrage

Radovan Kovačević, savetnik Milorada Dodika, podsetimo, 6. septembra 2021. godine gostujući na Federalnoj TV rekao je da u Srebrenici nije bilo genocida, posle čega je prijavljen Tužilaštvu BiH.
- Jasno i odgovorno tvrdim da se u Srebrenici nije dogodio genocid, da zločin koji se dogodio u Srebrenici ne može da se kvalifikuje kao genocid - kazao je Kovačević, protiv koga je krivičnu prijavio podneo Ibra Bešlija, službenik Federalne uprave policije.
Tužilaštvo BiH, postupajući po ovoj prijavi, saopštilo je da nema osnova za pokretanje istrage protiv Kovačevića.
"Obaveštavamo da je Tužilaštvo, u smislu odredbi iz člana 216, stav 3. Zakona o krivičnom postupku BiH, donelo Naredbu o neprovođenju istrage protiv Radovana Kovačevića zbog krivičnog dela negiranje genocida, iz člana 145, stavovi 3 i 7 KZ BiH, jer ne postoji osnov sumnje da je prijavljeno lice počinilo predmetno krivično delo", naveli su tužioci.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20