• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

21.04.2024

13:30

Smrdljivi gasovi su bili simptom opake bolesti! Mislila je da je razlog ishrana, a onda je dobila razarajuće vesti

freepik

Zdravlje

Smrdljivi gasovi su bili simptom opake bolesti! Mislila je da je razlog ishrana, a onda je dobila razarajuće vesti

Podeli vest

Jelena Tompkins je primetila da su joj gasovi smrdljiviji nego inače, što je zapravo bio simptom raka debelog creva.

Jedna mama je u početku primetila da se njeni gasovi odjednom mnogo neprijatnije osećaju nego inače, ali je to pripisala svojim probioticima. Sada, ona apeluje na druge da ne ignorišu ovakve znakove, koji su zapravo simptomi bolesti.

Kada je Jelena Tompkins iz Kolorada konačno videla doktore zbog svog problema, bila je šokirana kada joj je dijagnostikovan rak debelog creva.

Tompkinsova je imala 34 godine 2016. godine kada je primetila da njen gas smrdi gore nego inače.

Međutim, verovala je da je sasvim zdrava. Majka jednog deteta je upravo trčala polumaraton i držala se zdrave ishrane, pa je pretpostavila da su gasovi posledica povrća u njenoj ishrani.

Gospođa Tompkins je počela da uzima probiotike da uravnoteži svoje crevne bakterije, ali se miris nije poboljšao. Nije razmišljala o tome sve dok nije primetila krv u stolici.

Ona je otkrila da njen doktor nije mislio da nešto ozbiljno nije u redu na njenom godišnjem pregledu, nekoliko meseci kasnije. Pretpostavili su da je krvarenje posledica promena u ishrani.

Međutim, tri meseca kasnije, lekari su počeli da rade testove kako bi utvrdili da li je određena hrana poremetila njen probavni sistem.

Na kraju su preporučili kolonoskopiju, koja je otkrila da se rak rektuma treće faze proširio na njene limfne čvorove.

Foto: Shutterstock

wc šolja

- Bila sam u jednoj od najboljih formi u svom životu - rekla je gospođa Tompkins za "The Patient Story" i dodala:

- Jela sam zdravo i nikada nisam mislila da će me rak pogoditi u tako mladom dobu.

Objasnila je da je bila podvrgnuta 28-dnevnoj terapiji zračenjem, a uzela je i tabletu za hemoterapiju, napravljenu za kasni stadijum kolorektalnog raka. Posle dvomesečnog odmora, njen tumor je počeo da se smanjuje. Ipak, lekari su joj preporučili operaciju.

Hirurzi su joj uklonili 38.5 cm debelog creva i rektuma i 17 limfnih čvorova, ostavljajući pet kancerogenih čvorova. Tompkinsova je tada imala ileostomiju - proceduru u kojoj se pravi rupa u abdomenu, a komad ileuma, najnižeg dela tankog creva, izvan trbušnog zida, izvlači se kroz rupu kako bi se stvorila stoma.

Ovo omogućava hrani da prođe kroz stomu u spoljašnju kesicu umesto kroz rektum. Šest nedelja nakon operacije, počela je sa kombinovanom hemoterapijom, koju je završila u maju 2017, taman na vreme da učestvuje u lokalnoj trci.

Tompkinsova kaže da je u remisiji i da je podvrgnuta hemoterapiji održavanja i godišnjim skeniranjima, kao i da je oduševljena svojim napretkom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija