• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.12.2023

22:00

Zbog ovih hormona se osećamo srećno! Evo kako da ih podstaknete

Shuterstock

Zdravlje

Zbog ovih hormona se osećamo srećno! Evo kako da ih podstaknete

Podeli vest

Endorfin, serotonin i dopamin su glavna tri hormona koja dovode do osećaja sreće i zadovoljstva. Postoji nekoliko načina kako da se njihovo lučenje podstakne.

Faktori kao što su pravilna ishrana, fizičke aktivnosti i kreativni hobiji mogu uticati na lučenje hormona koji uzrokuju osećaj sreće i zadovoljstva.

Endorfin

Kretanje je dugo važilo kao sredstvo protiv depresije, a nauka je i dokazala tu njegovu spasonosnu ulogu. Naime, sport i drugi umereni fizički napori proizvode merljiv fiziološki učinak, koji pruža osećaj psihofizičkog blagostanja.

To mogu biti razne fizičke aktivnosti koje zahtevaju malo veći napor - trčanje, biciklizam, plivanje, košarka, brzo hodanje, baštovanstvo, seks.

Foto: freepik

 

 

Dopamin

Dopamin utiče na naše raspoloženje, san, pamćenje, učenje i koncentraciju. Stručnjaci smatraju da je dopamin više povezan s motivacijom, željom i nagonom.

Dobar balans dopamina od vitalnog je značaja za fizičko i mentalno blagostanje.

Način ishrane može uticati na nivo dopamina. Smatra se da zasićene masnoće izazivaju upalne procese koji mogu da utiču na lučenje dopamina. Usled nedostatka proteina moguć je manjak l-tirozina, aminokiseline koja pomaže produkciju dopamina.

Fizička aktivnost može povećati nivo dopamina u telu.

Redovne šetnje, plivanje ili vožnja bicikla mogu pomoći.

Promene u načinu ishrane mogu stimulisati lučenje dopamina.

Ishrana koja sadrži više dobrih nezasićenih masnoća, uz dodatak voća, povrća i proteina može biti korisna.

Foto: Shutterstock

 

 

Aminokiselina l-tirozin je posebno važna, jer je tijelu potrebna za proizvodnju dopamina. L-tirozina ima u piletini, govedini, jajima, bademima, avokadu, bananama.

Avokado i banane su i prirodni izvori samog dopamina, zajedno sa drugim namirnicama, kao što su grašak, patlidžani, agrumi, paradajz.

Serotonin

Serotonin je prirodni monoaminski neurotransmiter koji prenosi signale između nervnih ćelija u cijelom tijelu. Osim što kontroliše emocije, utiče i na motoričke funkcije.

Isto tako, utiče i na raspoloženje, a poznat je i kao jedan od hormona sreće.

Osobi pomaže i da bolje zaspi, važan je za probavu, ali i za zaceljivanje rana i za kontrolu seksualnih funkcija.

Postoje istraživanja koja kažu kako manjak serotonina može uticati i na pojavu depresije.

Foto: Shutterstock

 

 

Nivo serotonina se može povećati izlaganjem dnevnom svetlu, vežbanjem, pravilnom ishranom i meditacijom.

Što se tiče ishrane, najviše će na nivo serotonina uticati složeni ugljeni hidrati kao što su povrće, voće, mahunarke ili integralne žitarice.

Kada se jedu ove namirnice telo proizvodi više insulina, a on onda pomaže mišićima da privuku više aminokiselina, a time i daju bolju priliku triptofanu da dođe do mozga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija