• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.09.2023

16:00

Da li znate šta je higrom ili ganglion? Boljka muzičara i novinara

Freepik.com

Zdravlje

Da li znate šta je higrom ili ganglion? Boljka muzičara i novinara

Podeli vest

Ganglionske ciste mogu da budu različitih veličina, a na dodir napete ili mekane. Mogu godinama da se ne menjaju, a ponekad se drastično povećaju u nekoliko dana.

Mnogi od nas su imali prilike da primete naizgled neprijatno ispupčenje na nadlanici drugih osoba za koje iz neznanja većina obično pomisli da je reč o nekom deformitetu ili opakoj bolesti. U medicinskoj literaturi takve pojave se nazivaju ganglion, higrom ili ganglionska cista.

Reč je o benignoj, dobroćudnoj promeni koja se najčešće javlja na zglobu, ali u retkim slučajevima razvija se na nadlanici (na sredini ili bliže palcu), kao i na unutrašnjoj strani prstiju, piše portal Bright Side.

Simptomi 

Ove promene nastaju spontano kod osoba starosti između 20 i 50 godina i tri puta su češće kod žena, a zanimljivo je da su među uzrocima osim prirodne slabosti koštanog zglobnog aparata i priroda profesije. Naime, na udaru su oni u čijem se svakodnevnom radu ponavljaju neki pokreti zgloba ruku. Tako higrome imaju muzičari, krojačice, daktilografi, novinari i uglavnom oni koji koriste kompjuter i tastaturu.

Foto: Shutterstock

Higrome imaju muzičari, krojačice, daktilografi, novinari i uglavnom oni koji koriste kompjuter i tastaturu

Ponekad se godinama ne menjaju, a ponekad se drastično povećavaju za nekoliko dana. Iako ne postoji rizik da se pretvore u, na primer, zloćudni tumor, dobro je da vas pogleda lekar.

Osim estetske strane, neke osobe koje imaju ove promene ne osećaju bol dok drugi imaju problema zbog pritiska koje higrom pravi na krvne sudove.

Mogu da budu različitih veličina, a na dodir tvrde i napete ili mekane.

Lečenje 

Terapija lekovima nije nepotrebna. Ako je na dodir to mesto bolno, onda je rešenje mala hirurška intervencija, a u 15 do 30 odsto slučajeva tako se i rešava problem. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zvanično je! Dubai konačno u ABA ligi!
Košarka

Zvanično je! Dubai konačno u ABA ligi!

Prema odlukama Skupštine ABA lige, košarkaški klub Dubai zvanično je član regionalnog takmičenja. Kako je objavljeno u saopštenju na njihovom sajtu, dve strane su sklopile višegodišnji sporazum prema kojem će klub iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata igrati u Jadranskoj ligi od sezone 2024/2025.

24.05.2024

17:09

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija