• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.09.2023

14:42

Znate li šta se dešava sa vašim telom ako svaki dan pijete kafu? Odgovor će vas iznenaditi

Shuterstock

Zdravlje

Znate li šta se dešava sa vašim telom ako svaki dan pijete kafu? Odgovor će vas iznenaditi

Podeli vest

Kafa je izvor antioksidanasa, a ako je stalno pijete, to će se povoljno odraziti na vaše zdravlje.

Sa svojim gorko-slatkim ukusom, kafa je mnogima jutarnja rutina, nezaobilazan početak dana. Mnogima je šolja kafe u toku dana neophodni stimulans koji podiže nivo energije i koncentracije.

Ali, kafa je mnogo više od jutarnjeg napitka koje morate popiti. Ona je prirodni izvor fosfora i magnezijuma. Prepuna je antioksidanasa, i ako je redovno pijete, donosi mnoge koristi za zdravlje. Zapravo, kafa je najveći izvor antioksidanasa u ishrani mnogih ljudi, prenosi Yahoo.

Foto: Shuterstock

 

 

Kafa ima neverovatne koristi za zdravlje. Ovo su samo neke:

Povećanje energije

Zrna kafe sadrže kofein, prirodni stimulans koji vam može pomoći da se osećate energičnije.

Kafa stimuliše centralni nervni sistem,  i pomaže ljudima da imaju malo više elana.

Foto: Shuterstock

 

 

Poboljšanje probave

Ispijanje šoljice kafe (ili bilo kog napitka sa kofeinom) može vam dati podsticaj energije. Ali vam takođe može doneti osećaj kao da treba da odete u kupatilo, i to prilično brzo. Dokazano je da konzumacija kafe stimuliše pokretljivost debelog creva u gastrointestinalnom traktu.

Neki podaci pokazuju da ispijanje kafe stimuliše potrebu za pražnjenjem creva kod oko jedne trećine populacije.

Poboljšano raspoloženje

 Mnogi ljubitelji kafe će se složiti da je dobra šoljica kafe neophodna za sreću. Postoje stvarni podaci koji to potkrepljuju. Jedno istraživanje iz 2019. pokazalo je da su ljudi doživeli poboljšanje raspoloženja 30 minuta nakon konzumiranja kofeina.

Redovno ispijanje kafe uvek rezultira većim i značajnijim poboljšanjem raspoloženja, dokazano je u istraživanju.

Foto: Shuterstock

 

 

Smanjen rizik od Alchajmerove bolesti

 Kafa ne obezbeđuje samo dnevnu dozu kofeina. Ona takođe sadrži niz bioaktivnih polifenolnih jedinjenja koja mogu da podrže određene aspekte našeg zdravlja, uključujući zdravlje našeg mozga.

Rezultati istraživanja koji su objavljeni 2021. godine u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke sugerišu da konzumacija kafe može biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja nekih neurodegenerativnih stanja kao što su Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest i demencija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!
Izbori 2024

Svi su isti! Glas za Manojlovića je glas za to da su Srbi genocidni - Savo potvrdio koaliciju sa listom “Biram borbu”, čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid!

Kandidat za gradonačelnika Beograda pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović priznao je da je napravio koaliciju sa listom "Biram borbu" koju čini šest stranaka iz nekadašnje "Srbije protiv nasilja" - Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije - a čiji lideri tvrde da je Srebrenica genocid.

23.05.2024

08:41

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Svi bi da skinu "kralja" sa trona! Počinje fajnal-for Evrolige!
Košarka

Svi bi da skinu "kralja" sa trona! Počinje fajnal-for Evrolige!

Utakmicama Panatinaikos – Fenerbahče (18.00, Sport klub 1) i Real Madrid – Olimpijakos (21.00, Sport klub 1) u petak u Berlinu počinje fajnal for Evrolige! Titulu brani "kraljevski klub" koji će imati žestoku konkurenciju, a za prestižan pehar boriće se i trojica srpskih košarkaša!

24.05.2024

16:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija