• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.08.2023

07:05

Ovo su znakovi da imate upalu pluća! Povremeno može da se javi i ovaj simptom koji ne smete da ignorišete

Shutterstock

Zdravlje

Ovo su znakovi da imate upalu pluća! Povremeno može da se javi i ovaj simptom koji ne smete da ignorišete

Podeli vest

Upala pluća, poznata i kao pneumonija, ozbiljno je zdravstveno stanje koje se odnosi na upalu tkiva pluća. Ova upala može biti izazvana različitim uzročnicima, kao što su bakterije, virusi, gljivice ili retko, paraziti.

Pneumonija može zahvatiti jedno ili oba plućna krila i može se pojaviti u različitim težinama - blagim, umerenim ili teškim slučajevima.

Simptomi upale pluća mogu varirati zavisno od uzročnika, ozbiljnosti infekcije i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Foto: Shutterstock

 

 

Ipak, neki od uobičajenih simptoma obuhvataju:

Visoku telesnu temperaturu ili groznicu.

Kašalj koji može biti praćen iskašljajem, često žute, zelene ili smeđe boje.

Poteškoće u disanju ili otežano disanje.

Bol u grudima, posebno pri dubokom disanju ili kašljanju.

Umor i iscrpljenost.

Ponekad mogući simptomi kao što su mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima i glavobolja.

Dijagnoza upale pluća obično se postavlja na osnovu fizičkog pregleda, medicinske istorije pacijenta, rendgenskog snimka pluća i laboratorijskih testova, kao što su analize krvi i iskašljaja. Lečenje zavisi od uzročnika i ozbiljnosti upale pluća. U slučaju bakterijskog uzročnika, može biti neophodno propisivanje antibiotika. Virusne pneumonije se često tretiraju simptomatski, tj. usmerene su na olakšavanje simptoma kao što su groznica i kašalj dok organizam sam prevazilazi infekciju.

Važno je potražiti lekarsku pomoć ako sumnjate da imate upalu pluća, posebno ako imate visoku temperaturu, poteškoće u disanju ili druge ozbiljne simptome.

Upala pluća može biti ozbiljno stanje, posebno kod starijih osoba, dece ili osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, stoga je važno dobiti odgovarajuću dijagnozu i terapiju od strane kvalifikovanog zdravstvenog stručnjaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija