• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

10.08.2023

08:35

Doktor Jocić upozorava! Velike vrućine i nagle promene vremena drastično utiču na proširene vene!

Privatna arhiva

Zdravlje

Doktor Jocić upozorava! Velike vrućine i nagle promene vremena drastično utiču na proširene vene!

Podeli vest

Doktor Dario Jocić otkriva za Informer.rs da usled toplote može doći do vazodilatacije, odnosno širenja krvnih sudova.

U letnjim mesecima, sunce nas poziva da se prepustimo toplim danima i uživamo na otvorenom.

Međutim, u sunčevoj toploti krije se potencijalni izazov za milione ljudi, koji pate od proširenih vena. Naučnici su dokazali da visoke temperature i nagli prelazi između toplih i hladnih dana mogu imati drastičan uticaj na krvne sudove, što za osobe u poodmaklim stadijumima venske bolesti, može biti veoma neprijatno.

Kako je rekao dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, za Informer.rs, proširene vene su često vidljive kao plavi ili ljubičasti krvni sudovi, koji se pojavljuju tik ispod kože. One se najčešće javljaju na nogama i često ih prati osećaj težine, umora ili čak i bola. Nedovoljno ljudi zna da proširene vene nisu stanje, nego bolest, koja se može pogoršati tokom letnjih meseci, kada temperature rastu i vrućine dodatno opterećuju telo.

- Jedan od glavnih razloga za to je vazodilatacija, širenje krvnih sudova kao odgovor na toplotu. Kada smo izloženi visokim temperaturama, krvni sudovi se proširuju, kako bi telo hladili. Ovaj proces se naziva termoregulacija. Međutim, kod osoba sa proširenim venama, dodatno širenje krvnih sudova može dovesti do povećanja pritiska na vene, što dalje vodi pogoršanju simptoma - navodi doktor Jocić i dodaje:

Foto: Privatna arhiva

dr Dario Jocić

- Nagle promene temperature takođe mogu biti neprijatelj proširenih vena. Pređete li iz klimatizovanog prostora na vrelu ulicu ili obrnuto, vaši krvni sudovi brzo reaguju na te promene. To može dovesti do kontrakcije i širenja vena, što izaziva neprijatne senzacije - kaže doktor i otkriva ključne korake koje treba preduzeti, kako bi se smanjio njihov uticaj na svakodnevni život:

1. Nosite kompresivne čarape: Kompresivne čarape mogu pomoći u smanjenju pritiska na vene
i poboljšanju cirkulacije.

2. Izbegavajte dugotrajno stajanje ili sedenje: Pokušajte povremeno da promenite položaj i
napravite kratke šetnje kako biste održavali cirkulaciju.

3. Hidrirajte se: Pijte dovoljno vode kako biste sprečili dehidrataciju i pomogli cirkulaciji.

4. Održavajte fizičku aktivnost: Redovno, a lagano vežbanje može poboljšati cirkulaciju i
smanjiti simptome proširenih vena.

5. Posavetujte se sa lekarom: Ako imate ozbiljne probleme sa proširenim venama i ako su
simptomi već počeli da vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima, vreme je da se obratite
lekaru. Proširene vene se uspešno leče minimalno invanzivnim metodama, posle kojih se
pacijent skoro odmah vraća svom redovnom životu.

- Dok uživate u letnjim radostima, budite svesni potencijalnih izazova koje vam visoke temperature i promene vremena mogu doneti, ako patite od proširenih vena. Uz odgovarajuće mere opreza i blagovremeno lečenje, možete se nositi s ovim izazovima i uživati u toplom vremenu bez nepotrebnih briga - zaključuje dr Jocić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07