• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.08.2023

18:00

Zašto se najviše gojimo baš na stomaku? Hormoni prave lom

Pixabay

Zdravlje

Zašto se najviše gojimo baš na stomaku? Hormoni prave lom

Podeli vest

Poremećaji hormona i životni problemi koje pokušavate da zalečite hranom glavni su krivci za jastučiće oko struka koji ruže figuru.

Ni ženama ni muškarcima ne prija kad nabace stomak. Ima dama koje se bore s tim problemom vežbama i dijetama, ali uvek se sve lepi baš tu, oko struka. Da li i vi imate takav problem? Zašto se najviše gojite baš na stomaku?

Neki smatraju da čak i jedno pivo može da utiče na povećanje stomaka, a "pivski stomak" najčešće nije samo posledica piva, nego žitarica. Takve osobe obično jedu više proizvoda od brašna. Današnje žitarice, čak i integralne, u stvari su hibridi koji mogu da imaju i po 10 puta više glutena nego žitarice pre 50 godina, tvrde nutricionisti.

Od stresa strada stas

Ljudi se goje i usled poremećaja hormona, a stres je glavni uzrok takvog stanja. Kortizol proizvodi ista žlezda koja stvara i adrenalin. Kortizol je posledica hroničnog stresa, može da se nakupi, stvori hormonalnu neravnotežu i nakupljanje sala na stomaku. 

Foto: Shutterstock

Od premalo estrogena u menopauzi raste "šlauf"

Isti problem imaju i žene koje imaju previše ili premalo estrogena, recimo u mneopauzi. Kod muškaraca, neravnoteža testosterona je pogubna po njihovu dobru liniju. Stres utiče i na njihove hormone. 

Ako stresne situacije ublažujete tešeći se hranom koja je puna rafinisanog šećera i jednostavnih ugljenih hidrata i loših masti, očekujte poveći stomak. Pokušajte da pronađete neki drugi način za ublažavanje stresa. 

Lekari za dobar izgled preporučuju kvalitetan san od bar osam sati. 

Pijte i mršavite 

Za zdravlje i izgled nije važna samo hrana, već i tečnost koju unosimo u organizam. Evo ko su saveznici u očuvanju vitalnosti i rešavanju suvišnih kilograma.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj je odličan čistač organizma

Pijte vodu, jer je ona najjednostavniji, najprirodniji i najjeftiniji napitak, a telo je obožava. Čaša vode pre obroka smanjuje apetit, pa pomaže kao zaštita od prejedanja.

Kafa je odličan antioksidans koji troši kalorije. Šoljica do dve kafe dnevno čisti organizam od toksina i vraća koži svežinu.

I zeleni čaj je odličan čistač organizma. On vraća energiju i pomaže u gubljenju težine ubrzavajući oksidaciju masti.

Antioksidansi iz kakaoa štite nas od bolesti, a crno vino smanjuje holesterol i nivo stresa i sjajan je saveznik u dijeti.

Mleko je dobro u sprečavanju gojaznosti kod dece, dok kod odraslih olakšava gubitak kilograma, naročito u struku. Kalcijumom bogati mlečni proizvodi utiču na brzu potrošnju masti nakon obroka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Provocirali Đokovića! Nije želeo da priča o najvećoj misteriji
Novak Đoković

Provocirali Đokovića! Nije želeo da priča o najvećoj misteriji

Novak Đoković je stigao na Rolan Garos bez ijednog osvojenog trofeja ove sezone, čak i bez odigranog finala. Na minulim turnirima bilo je vidno da nije u najboljoj formi, nedostaju mu mečevi, vidljive su promene u fizičkom smislu, poput drhtavice, ali o tome nije želeo mnogo da priča pred početak takmičenja.

27.05.2024

05:39

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija