• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

27.07.2023

18:00

Doktor upozorava! Kupaći menjajte nakon svakog kupanja! U suprotnom vam preti ovaj veliki zdravstveni problem

Shutterstock

Zdravlje

Doktor upozorava! Kupaći menjajte nakon svakog kupanja! U suprotnom vam preti ovaj veliki zdravstveni problem

Podeli vest

Ukoliko predugo sedite u mokrom kupaćem, imati rizik od dobijanja infekcije.

Mnogi će se motati pored bazena nakon kupanja, čekajući da se kupaći kostim samostalno osuši na telu.

Međutim, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da ne sedite predugo u mokrom bikiniju, ako ne želite da vas pogodi gadna infekcija, koja bi mogla da ometa vaš odmor.

Nažalost, bakterije mogu da napreduju u vlažnim i toplim uslovima i ostajanje u vlažnom kupaćem neće pomoći.

Kako navodi ginekolog iz Pijemonta, Tia Guster, "kupaći kostimi su savršeno leglo za gljivice", kao i za bakterije, jer "imate vlagu u intimnoj zoni, koja je topla i tamna".

Ukoliko predugo ostajete u mokrom kupaćem, možete dobiti vaginalne gljivične infekcije.

Simptomi

- svrab i iritacija u vašoj vagini i vulvi - vulva se odnosi na vaše spoljašnje delove, dok je vaša vagina ono što je unutar vašeg tela
- osećaj peckanja, posebno tokom seksa ili mokrenja
- crvenilo i otok vaše vulve
- vaginalni bol
- vaginalni osip
- gust, beli vaginalni iscedak, bez mirisa, sa izgledom svežeg sira
- vodeni vaginalni iscedak

Prema dr Gusteru, možda ćete doživeti blago krvarenje iz vagine, ako je vaša gljivična infekcija zaista loša, prenosi TheSun.

Foto: pexels.com

sunčanje

Kako se može lečiti gljivična infekcija?

Ne plašite se - gljivična infekcija ne mora da znači propast za vaš odmor. Prilično ih je lako lečiti lekovima i tretmanima bez recepta, kao što su kreme ili tablete protiv gljivica.

Dr Guster je imao nekoliko saveta da spreči dosadnu infekciju:

- Presvucite se u čist, suv kupaći kostim nakon kupanja ili možete da operete mokri kupaći kostim i koristite fen za sušenje, da biste ubrzali proces sušenja.
- Nosite široku, lepršavu odeću: "Ako ćete da nosite kupaći kostim po ceo dan, nosite široke haljine ili šorceve koji omogućavaju da vazduh cirkuliše i da se to područje brže osuši".
- Odaberite kupaći kostim sa zaštitom od vlage, jer oni mogu pomoći u uklanjanju vlage sa vaše kože i dovesti je na površinu vašeg kupaćeg kostima, dok ne ispari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija