• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

09.07.2023

09:45

Strategija koja čuva novac i zdravlje! U marketima se prvo krećite po obodu, pa po sredini radnje - evo i zašto

pexels.com

Zdravlje

Strategija koja čuva novac i zdravlje! U marketima se prvo krećite po obodu, pa po sredini radnje - evo i zašto

Podeli vest

Ukoliko budete poštovali redosled kupovine od oboda, ka sredini radnje, kupićete više zdravih namirnica.

Pojedini ljudi u supermarkete odlaze sa već unapred pripremljenim spiskom za kupovinu, što je možda i najpraktičnija taktika, jer su šanse da ćete uzeti mnogo stvari sa tog spiska, drastično manje, nego kada idete bez njega.

Međutim, bilo da kupovinu obavljate sa ili bez unapred planirane liste namirnica, postoji još jedna caka koju možete da primenite, a tiče se redosleda obilaska prodavnice.

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Marija Đurković:

- Najbolja strategija za odlazak u nabavku je kretanje po obodu radnje, a središnji deo na kraju - kada su kolica već prilično napunjena. Pitate se zašto? 

Zato što se na obodu nalazi sveža hrana: voće, povrće, meso, riba, kao i ona minimalno obrađena: hleb, mleko, mlečni proizvodi... I to je hrana koja treba da zauzme najviše prostora u vašoj korpi ili kolicima - navodi Marija i dodaje:

Foto: pexels.com

kupovina

- Setite se gde stoje slatkiši i grickalice.  Naravno, u središnjim delovima prodavnice. Taj red ostavite za sam kraj, a pre toga prođite kroz red u kome se nalaze žitarice i proizvodi od njih: pirinač, palenta, testenina, ovsene pahuljice...

Kao što vidite, nije sve "na sredini" loše, ali je dobro kretati se nekim prioritetnim redosledom kako ne biste odmah napunili korpu sa kesicama čipsa i kutijama keksa, pa kada dođete do sveže hrane da za nju ne ostane mesta - navodi nutricionistkinja.

Bez sumnje će vam ova taktika pozitivno uticati, kako na novčanik, tako i na vaše zdravlje, a evo i tačnog redosleda prioriteta, kojeg bi bilo poželjno da se pridržavate:

Neprerađena hrana

Sveže povrće i voće, meso i riba, mahunarke, orašasti plodovi, jaja, žitarice, semenke...

Minimalno prerađena hrana

Zamrznuto i konzervirano povrće i voće, konzervirana riba, pahuljice od žitarica, hladno ceđena ulja.

Prerađena hrana

Suhomesnati proizvodi, mesne prerađevine (viršle, salame...), gotovi sosevi i dresinzi, sokovi, konzervirana gotova jela, konditorski proizvodi, slane grickalice...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija