• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.06.2023

23:30 >> 19:05

6 STVARI KOJE PODMLAĐUJU MOZAK Ujedno vas čuvaju od demencije

Shutterstock

Zdravlje

6 STVARI KOJE PODMLAĐUJU MOZAK Ujedno vas čuvaju od demencije

Podeli vest

Ako želite da ostane mentalno vispreni i u poznim godinama, radite na očuvanju moždanih funkcija, što je na neki način i deo zdravstvene kulture.

Postoji mnogo faktora koji doprinose očuvanju i poboljšanju zdravlja mozga. Sledi nekoliko preporuka. 

Fizička aktivnost

Redovna fizička aktivnost poboljšava protok krvi u mozgu, stimuliše rast novih neurona i poboljšava kognitivne funkcije. Pokušajte da u svoju rutinu uključite aerobne vežbe kao što su hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla.

Foto: Shutterstock

Budite fizički aktivni

Mentalna stimulacija

Održavanje uma aktivnim i angažovanje u izazovnim mentalnim aktivnostima, kao što su čitanje, rešavanje zagonetki, učenje novih veština ili igranje različitih mozgalica, može da poboljša funkciju mozga i poveća mentalnu oštrinu.

Foto: Shutterstock

Rešavanje ukrštenih reči je odlična vežba za mozak 

Zdrava ishrana

Ishrana bogata antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima može da obezbedi mozgu hranljive materije koje su mu potrebne. Birajte raznovrsnu ishranu sa puno svežeg voća i povrća, orašastih plodova, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama i integralnih žitarica.

Dovoljno sna

Kvalitetan san je važan za oporavak mozga i kognitivne funkcije. Pokušajte da spavate dovoljno svake noći, obično 7-9 sati, da biste održali mentalno zdravlje.

Foto: Shutterstock

Probajte da upravljate stresom, a ne on vama 

Smanjenje stresa

Hronični stres negativno utiče i na funkciju mozga. Pronalaženje adekvatnih načina za upravljanje stresom, kao što su meditacija, duboko disanje ili vežbe opuštanja, pomoći će da vaš mozak bude zdrav.

Foto: pexels.com

Družite se i putujte 

Društvena interakcija

Održavanje društvenih veza i socijalne interakcije poboljšati kognitivno zdravlje i smanjuje rizik od demencije. Pokušajte da ostanete u kontaktu sa prijateljima, porodicom ili se uključite u zajedničke društvene aktivnosti.

Važno je napomenuti da su ovi faktori korisni za održavanje zdravlja mozga, ali ne postoje magične metode za njegovo podmlađivanje. Generalno zdrav i produktivan način života može da doprinese očuvanju kognitivnih funkcija i smanjenju rizika od određenih neurodegenerativnih poremećaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija