• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.03.2024

16:40

Za dva minuta je raskomadao, njenu jetru nosio u ustima! Turisti u neverici posmatrali jeziv napad - Scena kao iz horora! (VIDEO)

pexels.com

Zanimljivosti

Za dva minuta je raskomadao, njenu jetru nosio u ustima! Turisti u neverici posmatrali jeziv napad - Scena kao iz horora! (VIDEO)

Podeli vest

Na obalama Južne Afrike, u zalivu Mosel, snimljeno je kako kit ubica (orka) ubija i jede veliku belu ajkulu.

Prvi put je zabeleženo da kit ubica sam ulovi jednog od najvećih svetskih predatora - belu ajkulu

Poznato je da kitovi ubice napadaju kada su u grupi kako bi uhvatile veliki plen kao što su morski lavovi, foke, ajkule, drugi kitovi... Loveći u grupi oni okruže plen i zatim ga napadaju.

Foto: pexels.com

 

Kitovi ubice love i foke, a sada se prvi put dogodilo da sam kit napadne ajkulu.

Doktorka Alison Tauner sa Univerziteta Rodos predvodila je međunarodni istraživački tim koji je analizirao snimke koje su zabeležili turisti sa obližnjeg broda.

Na snimku se vidi kit nazvan "Desni bok" zbog faličnog leđnog peraja.

- Bili smo svedoci kako je orka, koja je sama delovala, onesposobila i pojela belu ajkulu u zapanjujućem vremenskom periodu od dva minuta. Kit je primećen kako lovi mladu belu ajkulu od dva i po metra i kako nešto kasnije nosi jetru ajkule u ustima prolazeći pored čamca. Analiza snimka nas je iznenadila. Nismo bili svesni da je kit u stanju da ulovi veliku belu ajkulu sam i u tako brzom vremenskom okviru. To samo pokazuje koliko je vešt. Pravi super predator - navela je doktorka Tauner.

Nedaleko od mesta događaja nešto kasnije je pronađen i leš druge velike bele ajkule duge tri i po metra.

Foto: pexels.com

 

Ester Džejkobs iz grupe za očuvanje mora "Keep Fin Alive" bila je svedok krvavog događaja.

- Za mene su velike bele ajkule uvek lep i moćan prizor. Zapanjujuće je kako je jedna od tih neverovatnih ajkula oborena tako brzo i efikasno od strane orke i pretvorena u lak plen iako mi je ta scena slomila dušu. Velike bele ajkule su ugrožena vrsta koja pokušava da živi u našim preterano eksploatisanim okeanima - navela je Džejkobs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija