• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

27.11.2023

08:10

Neobični ljubimci Ernesta Hemingveja! Na imanju slavnog pisca i danas žive mačke koje su čudo prirode (VIDEO)

profimedia

Zanimljivosti

Neobični ljubimci Ernesta Hemingveja! Na imanju slavnog pisca i danas žive mačke koje su čudo prirode (VIDEO)

Podeli vest

Skrivena među palmama i ukusno uređenim vrtovima, raskošna vila pruža uvid u autentični ambijent kojim je Hemingvej bio okružen.

Slavni pisac ovde je živeo sa svojom drugom suprugom od 1931. do 1939. godine.

Zbog povezanosti sa Hemingvejem, imanje je danas najpopularnija turistička atrakcija na Ki Vestu. Moguće ga je posetiti, probati viski koji je pisac najviše voleo ili sesti za njegov radni sto i osetiti ambijent u kom su nastajali romani poput "Za kim zvona zvone", "Imati i nemati"…

Osim navedenog, imanje je kod turista popularno jer se na njemu mogu videti i tzv. Hemingvejeve mačke, specifične zbog toga što sve imaju šest prstiju.

Foto: profimedia

 

Neobični ljubimci

Ernest Hemingvej imao je jednog jako posebnog ljubimca šestoprstog mačora Grudvu (Snowball) koga je obožavao. Mačku je bilo sve dozvoljeno, vršljao je po imanju i radio šta god je hteo. To što je imao šest prstiju nije mu ni najmanje narušavalo kvalitet života.

S vremenom, broj mačaka je porastao na više desetina, ali to piscu i njegovoj porodici nije smetalo. Jednu svoju mačku Hemingvej je čak naučio i da pije viski!

- Mačke su stvorene da bi opovrgle dogmu da je suština svih stvari da služe čoveku - izjavio je jednom prilikom Hemingvej dok je govorio o svom ljubimcu.

Na imanju danas živi negde oko 60 mačaka, Grudvinih potomaka koje su sve šestoprste. Na imanju je čak napravljeno i malo mačije groblje na kom se sahranjuju potomci Hemingvejevog ljubimca.

Foto: profimedia

 

Od pisoara - fontana

Hemingvej po naklonosti prema mačkama, Hemingvej je bio poznat i po ljubavi prema čašici. Pio je mnogo i sve, a po najviše viski.

Nedaleko od kuće na Floridi nalazi se svetionik za koji dobri pozavaoci Hemingvejevog života kažu da je bio od velike pomoći slavnom piscu kada se vraćao pijan iz omiljenog bara "Sloppy Joe’s".

Jednog dana, njegov omiljeni bar je promenio lokaciju i Hemingvej je tom prilikom doneo kući veliki pisoar.

- Toliko novca sam ispišao u taj pisoar tako da praktično pripada meni - rekao je.

Od pisoara je napravljena fontana koja danas služi kao pojilica za mačke.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)
Planeta

Lom u Parizu, uhapšeno više od 170 ljudi! (VIDEO)

Više od 170 klimatskih aktivista uhapšeno je zbog nasilnog učešća u protestima u sedištu francuske investicione kompanije "Amundi" u Parizu koja je veliki akcionar francuske energetske i naftne kompanije Total Energies kada je osam pripadnika obezbeđenja investicione kompanije povređeno, saopštila je policija.

25.05.2024

09:58

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija