• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.11.2023

21:36

Mistična imperija za čije postojanje se sumnja i dan danas! Niko ne može sa sigurnošću da utvrdi ključne stvari

Profimedia, Shutterstock

Zanimljivosti

Mistična imperija za čije postojanje se sumnja i dan danas! Niko ne može sa sigurnošću da utvrdi ključne stvari

Podeli vest

Drevna imperija pod imenom Tartarija pojavilo se u istorijskim podacima i spisima iz 18. veka i ranije prema kojima se tvrdi da je nešto nalik državi postojalo i Aziji na prostoru današnje Rusije i dela današnje Kine.

Znanje o Mandžuriji, Mongoliji i srednjoj Aziji bilo je ograničeno do 18. veka. Čitavo područje nazvano je „Tartari“, a njegovi stanovnici „Tatari“. U ranom modernom periodu, kada se povećavalo znanje o geografiji Azije, Evropljani počinju da dele tartar na nekoliko delova: Sibir je postao Ujedinjeni Tartar ili Ruski Tartar, Krimski Kanat Mala Tartarija, Mandžurija Kineska Tartarija i zapadna srednja Azija (pre postojanja Ruskog Turkestana) Nezavisna Tartarija.

Mišljenja Evropljana o ovom području često su bila negativna i često su se odražavala na nasleđe mongolskih osvajanja. Termin je nastao nakon širokog razaranja koje se proširilo sa Mongolskim carstvom. Dodavanje dodatnog „r“ u „tatarski“ sugeriše Tartar, pakao u grčkoj mitologiji. U 18. veku pisci koji su radili tokom prosvetiteljstva opisivali su Sibir ili Tartariju i njene stanovnike kao „ varvare“. Oni su ove opise povezivali sa idejama civilizacije, divljaštva i rasizma.

Foto: Vikipedija

 

 

Grad zvani Kambala, zvani Kanbalu, u najranijim spomenima - Kanbala nalazi se na starim evropskim kartama nekoliko decenija nakon datuma osnivanja Tartarije. Često možete videti da reči "Tartaria" i "Skitija" stoje jedna uz drugu ili su mišljene kao sinonimi. Inače, što se tiče datuma osnivanja Tartarije, jedna od mapa pokazuje da je osnovana 1290. godine na mestu Skitije, iako zvanična istorija ukazuje na prvu polovinu 13. veka kao na doba stvaranja ove države. O Skitima ista zvanična istorijska nauka piše da u to vreme oni već nisu postojali kao narod. Vjero. Ispod je srednjovjekovna karta, otprilike iz 18. veka na kojoj se pretpostavlja da se zemlja nalazila.

Foto: Vikipedija

 

 

U istorijskim i arheološkim krugovima i dan danas se vodi aktivna polemika oko postojanja Tartarije jer jedni smatraju da njeno posotjanje nije sporno jer se pominje u drevnim spisima i pojavljuje na određenim mapama. Dok drugi smatraju da ne postoji tartarskko pismo niti konkretna arheološka nalazišta koja bi podržala ovu teoriju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika
Izbori 2024

SNS Vračar: Formirali smo većinu od 34 odbornika

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Djordjević izjavio je da je koalicija “Aleksandar Vučić - Vračar sutra” zajedno sa još najmanje tri izborne liste koje imaju odbornike u Skupštini opštine Vračar utvtrdila većinu za konstituisanje vlasti u ovoj beogradskoj opštini.

03.06.2024

00:33

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija