• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.07.2023

11:48

Naučnici ne mogu da veruju svojim očima! Ono što je snimljeno na Marsu šokiralo je sve (FOTO)

Shutterstock

Zanimljivosti

Naučnici ne mogu da veruju svojim očima! Ono što je snimljeno na Marsu šokiralo je sve (FOTO)

Podeli vest

NASIN rover Perseverance je 22. juna sa samo 100 metara udaljenosti u delti kratera Jezero na Marsu snimio tajanstvenu stenu u obliku krofne.

 

 

Naučnici, nažalost, nisu naredili roveru da se približi objektu i prikupi uzorak tako da za sada ne znamo tačan sastav i poreklo ovog marsovskog "šlaufa".

 - Ne mogu reći s apsolutnom sigurnošću da se ne radi o meteoritu. Jedino da je to jako, jako mala verovatnost. Naime, u ovoj regiji u kojoj se nalazimo ima mnogo stena s izdubljenom unutrašnjošću -  rekao je astrogeolog Džim Rajs s Državnog univerziteta Arizona.

Na ovom području uglavnom nailazimo na sedimente, stene stare nekoliko milijardi godina.

 - Njih su nanele poplave u velikoj rečnoj dolini Neretve, iz koje je u ovo područje stigla sva voda, kamenje i sediment. Ova stena je verovatno nanesena s nekog drugog mesta -  smatra Rajs.

Verovatno su neke čitaoce, uz vest o neobičnoj steni, iznenadili i nazivi poput doline Neretve s obzirom na to da ipak pričamo o Marsu, a ne o Balkanu. Bez brige, ne radi se o pogrešnom prevodu. Naime, Perseverance je sleteo u krater Jezero, koji je dobio ime po selu u Bosni i Hercegovini. Radi se o depresiji širine 45 kilometara koja se nalazi na Marsovoj severnoj polovini.

Područja u blizini kratera takođe su dobila imena po rekama koje teku kroz BiH, ali i Hrvatsku. Tako se odmah pored mesta sletanja nalazi dolina Neretve, koja zapravo predstavlja osušeno korito drevne reke. Jugozapadno od kratera Jezero je dolina Une, a severno dolina Save.

Foto: Shutterstock

Mars

 

Krofna na Marsu?

Inače, rover je stenu prvi put primetio 15. aprila, kada ju je snimio s oko 300 metara udaljenosti.

Što se tiče neobičnog oblika, Rajs je kazao da se radi steni većoj od 25 centimetara i da se unutar nje verovatno nalazila još jedna kamena formacija koja je erodirala tokom vremena, nakon čega je nastala ova karakteristična šupljina.

Dodao je da bi uzrok ovog oblika krofne mogao biti i vetar koji je postupno širio i povećavao malene rupe ili šupljine u steni. S njim se ne slaže planetarni naučnik Paskal Li s Instituta SETI, koji smatra da bi se ipak moglo raditi o meteoritu s obzirom na to da se Mars nalazi u blizini asteroidnog pojasa.

 - Oko stene se nalazi manje kamenje i fragmenti pa se možda radi o meteoritu koji se raspao pri udaru. U tom slučaju je ovaj oblik krofne nastao nakon što je erodirao slabiji materijal unutar stene - kazao je Li.

 - Takođe je moguće da je ovu stenu sa sasvim drugog dela Marsa odbacio udar velikog asteroida. Preporučio bih da Perseverance skrene sa svog trenutnog kursa kako bi proverio o čemu se tačno radi - dodao je.

No to se izgleda neće dogoditi s obzirom na to da Perseverance već putuje u suprotnom smeru prema drugim povećim stenama s kojih namerava da prikupi uzorke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesic povodom nesreće kod Mladenovca: Menjamo Zakon o bezbednosti saobracaja, nulta tolerancija za bahate vozače
Društvo

Vesic povodom nesreće kod Mladenovca: Menjamo Zakon o bezbednosti saobracaja, nulta tolerancija za bahate vozače

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je danas, povodom nesreće kod Mladenovca u kojoj je povređeno dvadesetak osoba, izjavio da ministarstvo na čijem je čelu zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova mesecima radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja kojima će znatno biti pooštrene kazne za bahate vozače i one koji ne poštuju propise.

29.05.2024

08:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31