• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.05.2022

07:24

ZAŠTO JE PETAK 13. BAKSUZAN DAN? Koreni sežu daleko u prošlost!

Zanimljivosti

ZAŠTO JE PETAK 13. BAKSUZAN DAN? Koreni sežu daleko u prošlost!

Podeli vest

Bilo da ste sujeverni ili samo intrigirani mitovima o petku 13, pre ili kasnije poželećete da saznate šta se zapravo krije iza ovog datuma i zbog čega je on toliko kontroverzan

Odakle potiče verovanje da je petak 13. zaista toliko baksuzan dan? Korene možemo da pronađemo još u Bibliji.

Prema biblijskom predanju, Tajnoj večeri, održanoj na Veliki četvrtak, prisustvovalo je 13 gostiju, uključujući Isusa i njegovih 12 apostola (od kojih ga je jedan, Juda, izdao). Sledećeg dana je, naravno, bio Veliki petak, dan Isusovog raspeća.

Foto: wikipedia.org

Tajna večera


Veruje se da je raspored sedenja na Tajnoj večeri podstakao dugotrajno hrišćansko sujeverje da je 13 gostiju za stolom loš znak — konkretno, da je to prizivanje smrti.

Iako su negativne asocijacije na petak slabije, neki sugerišu i da imaju korene u hrišćanskoj tradiciji: Baš kao što je Isus razapet u petak, za petak se takođe govorilo da je dan kada je Eva dala Adamu sudbonosnu jabuku sa Drveta znanja, kao i dana kada je Kain ubio svog brata Avelja.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!
RAT SVIM SREDSTVIMA

Šta će Putin sad?! Rusija u ogromnoj opasnosti! Moskva prozrela tri trika koje je Amerika spremila za samit u Švajcarskoj!

Na dnevnom redu „ mirovne konferencije “ o Ukrajini u Švajcarskoj, zakazane za 15-16. jun, od planiranih deset, ostala su tri pitanja: Nuklearna bezbednost, bezbednost plovidbe i razmena zatvorenika po formuli „svi za sve“. Ovo je rekao politikolog, generalni direktor Instituta za političke studije Sergej Markov u emisiji „Prvi Sevastopolj“.

28.05.2024

18:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31