• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik

16.02.2021

21:29

DA LI ZNATE KOJA JE NAJDUŽA REČ U SRPSKOM JEZIKU? Odgovor će vas krajnje IZNENADITI!

Zanimljivosti

DA LI ZNATE KOJA JE NAJDUŽA REČ U SRPSKOM JEZIKU? Odgovor će vas krajnje IZNENADITI!

Podeli vest

Verovatno vam je na pamet pala otorinolaringologija, ali nije ta reč u pitanju

Poznato je da skandinavski jezici obiluju složenicama, pa stoga nije ni čudo da obaraju rekorde u najdužim rečima. Međutim, da li ste se nekada zapitali koja je najduža reč u srpskom jeziku?

Odgovor na "prvu loptu" mnogih verovatno bi bio otorinolaringologija, reč od 20 slova.

Ipak, mnogi izvori izdvajaju dve reči kao najduže — prestolonaslednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova.

Rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije.

Foto: Pixabay

Rekorde su postavili Danci i Šveđani

Tako, na primer, švedska reč "sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad" znači "zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija".

Holanđani koriste reč "kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden" da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval.

Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi "speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 3 godine

Niste u pravu! Znatno duža reč je Smiljan. Kako? Pa vrlo jednostavno, između prvog i poslednjeg slova se nalazi "millja". A od nje su još duže reči Smiljankina, Smiljanićeva, i sl.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Crne vesti za Zelenskog stigle iz SAD! Gotov je?! Sve se rešava 20. maja!
Planeta

Crne vesti za Zelenskog stigle iz SAD! Gotov je?! Sve se rešava 20. maja!

Ako Zelenski ostaje na funkciji, on će biti podložan optužbama da je iskoristio rat da podriva demokratiju tako što je preuzeo kontrolu nad medijima, sklanjajući svoje kritičare i rivale i uzdižući svog "prijatelja", Andrij Jermaka, iznad karijernih državnih službenika i diplomata, piše Vašington Post.

19.05.2024

10:00

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12