• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.04.2024

22:20

Spremite se za farbanje vaskršnjih jaja! Ovo su najbolje boje iz prirode

Shutterstock

Recepti

Spremite se za farbanje vaskršnjih jaja! Ovo su najbolje boje iz prirode

Podeli vest

Savet plus: Ukoliko želite da pojačate boju, ostavite jaja i preko noći u rastvoru...

Za Vaskrs se domaćice trude da svake godine jaja ukrase nekim novim nijansama. Predlažemo vam da probate prirodne boje, odnosno farbanje jaja pomoću začina ili namirnica koje imaju jaku boju. Na raspolaganju vam je bogata paleta od dobro poznatih ljuski luka koje su koristile još naše bake, do borovnica uz koje će jaja zasijati srebrnkastim sjajem.

Tehnika bojenja nije komplikovana, ali zahteva strpljenje. U posudi pomešajte litar vode s dve kašike alkoholnog sirćeta i pustite da provri, dodajte "boju" po želji, smanjite temperaturu i neka ostane na vatri oko pola sata da bi se boja dobro rastvorila. Tek onda ubacite već kuvana jaja i pustite da odstoje još toliko ili dok ne poprime nijansu kakvu želite.

Žuta

Da biste dobili žutu boju, u vruću vodu dodajte tri kašike kurkume. Kada budete izvlačili jaja iz šerpe, koristite rukavice, jer ovaj žuti začin ostavlja jarke mrlje na koži.

Foto: Shutterstock

Cvekla će dati nežnu roze boju

Roze

Isecite oko 800 g cvekle na kocke i dodajte vrućoj vodi. Ne brinite ako jaja prvo budu izgledala tamnosmeđa. Kad se osuše dobićete nežnu roze boju.

Plava

U vruću vodu dodajte 600 g iseckanog ljubičastog kupusa i neka vri pola sata. Isključite vatru, stavite kuvana jaja. Dobićete nežnoplavu boju.

Foto: Shutterstock

Narandžastu ćete dobiti kombinacijom ljuski od luka i mlevene paprike

Narandžasta

Dodajte četiri šoljice ljuski od luka i kuvajte malo duže. U ovu vodu možete dodati i kašiku mlevene paprike. U mlak rastvor dodajte jaja i neka vam stoje dok ne poprime željenu nijansu.

Ljubičasta

Pomešajte 800 mililitara obične vode s 800 g smrznutih borovnica. Pustite da se borovnice u potpunosti odmrznu, pa ih procedite. U tečnost spustite kuvana jaja, stavite u frižider, i pustite da se namaču preko noći.

Foto: pexels.com

Spanaću dodajte koprivu i peršun

Zelena

Spanać, koprive i peršun stavite u vrelu vodu i prokuvajte dvadesetak minuta. Kad se malo prohladi, spustite jaja. Proveravajte koliko brzo "primaju" zelenu boju i držite u zavisnosti od toga.

Boja kafe

Ukoliko želite da postignete nežnu boju bele kafe, skuvajte ljuske od oraha ili nekoliko jakih kafa, pa u toj tečnosti držite kuvana jaja dok se ne oboje.

Saveti za početnike

* Svežinu jaja možete da proverite ako ih uronite u sud sa hladnom slanom vodom. Ako potonu znači da su sveža.
* Da biste izbegli pucanje jaja prilikom kuvanja u vodu stavite i kašičicu sirćeta.
* Da bi se jaja lako ljuštila, čim ih skuvate stavite ih u hladnu vodu.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18