• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.03.2024

16:20

Veganska musaka za početnike! Brzo i lako se sprema, a ukus će vas raspametiti

Shutterstock

Recepti

Veganska musaka za početnike! Brzo i lako se sprema, a ukus će vas raspametiti

Podeli vest

Tradicionalna musaka najčešće sadrži meso i mlečne proizvode, a manje je poznato da je i ona bez mesa podjednako ukusna. Musaka spremljena na veganski način sigurno će vas oduševiti, a mi vam predstavljamo recept koji će umnogome olakšati početnicima u kuvanju, ali i starim kulinarskim majstorima.

Sastojci:

2 velika patlidžana, iseckana na tanke kolutove
2 velika krompira, iseckana na tanke kolutove
veza spanaća, opranog i iseckanog
crveni luk, sitno iseckan
3 čena belog luka, sitno iseckana
400 g paradajz pelata

Foto: Freepik.com

Pripremite pelat i pire od paradajza

2 kašike paradajz pirea
kašičica suvog origana
kašičica suvog bosiljka
maslinovo ulje
so i biber po ukusu
2 kašike brašna
2 šolje biljnog mleka (sojino, bademovo, kokosovo...)
1/2 šolje hladno ceđenog maslinovog ulja
1/4 kašičice muskatnog oraščića
šolja prezli (opciono)

Priprema: 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na plehu obloženom papirom za pečenje, poređajte kolutove patlidžana i krompira. Pospite ih sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite po ukusu. Pecite ih oko 20 minuta ili dok ne omekšaju i dobiju zlatno smeđu boju.

Dok se patlidžan i krompir peku, pripremite sos. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja, pa dodajte crveni luk i beli luk. Pržite dok luk ne omekša, a zatim dodajte paradajz pelat, paradajz pire, origano, bosiljak, so i biber po ukusu. Kuvajte sos oko 10 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne dobije željenu gustinu.

Foto: Shutterstock

Patlidžan u ovom slučaju menja meso

U drugoj šerpici napravite bešamel sos. Zagrejte hladno ceđeno maslinovo ulje, dodajte brašno i mešajte dok ne postane blago zlatno. Zatim polako dodajte biljno mleko, stalno mešajući kako bi se izbegle grudvice. Kuvajte sos dok ne postane gust, a zatim dodajte muskatni oraščić i so po ukusu.

Kada su patlidžan i krompir pečeni, smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni. U velikoj vatrostalnoj posudi, na dno stavite sloj krompira, preko toga sloj patlidžana, zatim sloj spanaća, pa sos od paradajza. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa slojem sosa od paradajza.

Prelijte musaku bešamel sosom, a zatim pospite prezlama (opciono) preko vrha. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta ili dok musaka ne postane zlatno smeđa i hrskava.

Prijatno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31